Gemeente Alphen aan den Rijn

Wat de Alphense wethouders willen bereiken

De eerste begroting van de nieuwe coalitie ligt klaar, evenals het daarop gebaseerde uitvoeringsprogramma. In dit programma staat wat het beleid op basis van het in mei gesloten coalitieakkoord betekent. In feite is dat het wensenlijstje van de wethouders van Alphen aan den Rijn.

De gemeenteraad moet haar oordeel geven over de begroting en het uitvoeringsprogramma. Dat zal op 3 november gebeuren. Daarna wordt ‘de route’ uitgezet en pas in de zomer van 2023 vallen de besluiten, dat is dus wachten op de volgende begroting. Maar: wat willen de wethouders graag de komende vier jaar bereiken op basis van hun eigen portefeuilles?

Gert van den Ham (D66)
"Natuurlijk ga ik zorgen voor een gezonde financiële huishouding van de gemeente. Maar als tweede punt, ook heel belangrijk, wil ik graag een duurzame ontwikkeling voor energie invullen. Dus behalve besparen, ook zorgen voor eigen energie door het bevorderen van innovaties. En dat kan alleen samen met de inwoners."

Liesbeth Spies (burgemeester)
"Wij willen graag de veiligste 100.000-plus gemeente blijven. Dat zijn we nu en dat moet zo blijven. Ook proberen we heel hard om onze 8+ te houden als beoordeling van onze inwoners voor onze dienstverlening. En die staat onder druk, de uitdaging is het aantal beschikbare mensen voor al het werk. We willen niet dat er medewerkers neervallen. Gelukkig zien we nu al dat de ingestelde maatregel om het gemeentehuis op vrijdagavond te sluiten, geen invloed heeft. Het zal daarbij schelen dat we zaterdagochtend open zijn."

Relus Breeuwsma (CDA)
"Als gemeente moeten we een slag maken op het gebied van recreatie en toerisme. Wat ik heel graag zie komen zijn goede mogelijkheden voor een meerdaags verblijf. Ook wil ik de komende tijd knopen doorhakken voor een ‘sprong over de Gouwe’, oftewel het beter ontsluiten van Boskoop met een tweede oeververbinding. En, ik ben heel bezorgd over onze agrariërs in de buitengebieden. Zij hebben het heel moeilijk, maar ze zorgen wel voor voedsel en natuurbeheer."

Anouk Noordermeer (VVD)
"Ik wil graag de jeugdzorg lokaal goed geregeld hebben, zodat wij zelf aan het stuur staan om meer grip te krijgen. Daarvoor moet worden ingezet op preventie en vooral op evaluatie van wat er is bereikt. Voor het bestrijden van armoede is inmiddels een taskforce aan het werk om naar de mogelijkheden te kijken van praktische hulp. Vooral meedenken en niet ‘regel is regel’. Er moeten goeden en realistische plannen op tafel komen. Dan is het belangrijk dat we voor de Greenport meer inzetten op de Triple Helix, samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs. Voor een integraal cultuuraanbod moeten we heel erg inzetten op Theater Castellum nieuwe stijl."

Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan)
"Ik zet in op de bouw van multifunctionele sportaccommodaties, als eerste in Sportpark de Bijlen. En op onderwijs. De Rijke Schooldag moet hier heel succesvol kunnen worden."

Gerard van As (Nieuw Elan)
"Er zijn twee grote uitdagingen die woningbouw in de weg zitten: de stikstofproblematiek en het onvermogen van Liander gebouwen aan te sluiten op het stroomnetwerk. Daar zitten grote vertragingen in en toch wil ik proberen om de woningbouw in orde te krijgen, speciaal voor onze jongeren en de middeninkomens. Hetzelfde geldt voor onze bedrijventerreinen, ook daar worden ontwikkelingen vertraagd omdat ondernemers niet weten of ze aangesloten zijn als ze klaar zijn met hun nieuwbouw. En ik sluit me aan bij het idee van Van den Ham voor het opwekken van eigen energie."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Film gisteren 18:03

Bioscoopconcert André Rieu in Castellum!

Vanuit zijn pittoreske thuisstad Maastricht presenteert André Rieu een spectaculair concert die jij deze zomer op het witte doek bij Castellum kunt zien! Tijdens het bioscoopconcert wordt u betoverd met iconische filmmuziek, prachtige walsen, emotionele ballads en onverwachte nummers uit de hitlijsten. Mis het exclusieve bioscoopconcert ‘Power of Love’ niet!

Overige gisteren 16:51

Vuilcontainers bij appartementencomplex Castella buiten gebruik

De Tolstraat nabij het Rode Dorp zal tot 1 augustus afgesloten blijven vanwege renovatiewerkzaamheden aan het riool en straatwerk. Deze afsluiting heeft echter gevolgen voor de bewoners van het appartementencomplex Castella, waar de ondergrondse vuilcontainers voor 126 appartementen buiten gebruik zijn gesteld.

Bijeenkomst gisteren 15:29

Lotgenotenbijeenkomst voor mensen met alvleesklierkanker

Het Patiëntenplatform Living With Hope, het SamenhuiS en Scarabee, centra voor leven met en na kanker, nodigen getroffenen en hun naasten van harte uit voor een regionale lotgenotenbijeenkomst op donderdag 30 mei aanstaande.

Advertorial Evenement gisteren 14:08

Canondagen 2024 in Museumpark Archeon

Het laatste weekend van mei staat de Canon van Nederland centraal in Museumpark Archeon, want het zijn de Nationale Canondagen. Loop mee in de processie van Willibrordus en volg speciale rondleidingen over Trijntje in de prehistorie, de Romeinse Limes, de Karolingische periode en een speciale lezing over de ‘Zwarte dood’.

Overige gisteren 12:36

Alphense Sylvie van Klaveren beklimt Mont Ventoux voor onderzoek naar MS

Maandag, 20 mei, heeft Sylvie van Klaveren uit Alphen aan den Rijn, samen met haar naasten, de Mont Ventoux beklommen om geld in te zamelen voor onderzoek naar Multiple Sclerose (MS). In een indrukwekkende tijd van vier uur en 45 minuten legden zij de eenentwintig kilometer lange tocht naar de top van de 'kale berg' af.

Advertorial Evenement gisteren 11:05

Opbouw Zomerspektakel aan het Meer 2024 is begonnen

Het aftellen is begonnen! Over anderhalve week staan er weer duizenden bezoekers te zingen en te dansen op het evenemententerrein langs de Zegerplas. Het driedaagse festival trapt op vrijdag 31 mei af met Snelle, Krezip, Shake the Lake en Afrojack.