Gemeente Alphen aan den Rijn

Wat de Alphense wethouders willen bereiken

De eerste begroting van de nieuwe coalitie ligt klaar, evenals het daarop gebaseerde uitvoeringsprogramma. In dit programma staat wat het beleid op basis van het in mei gesloten coalitieakkoord betekent. In feite is dat het wensenlijstje van de wethouders van Alphen aan den Rijn.

De gemeenteraad moet haar oordeel geven over de begroting en het uitvoeringsprogramma. Dat zal op 3 november gebeuren. Daarna wordt ‘de route’ uitgezet en pas in de zomer van 2023 vallen de besluiten, dat is dus wachten op de volgende begroting. Maar: wat willen de wethouders graag de komende vier jaar bereiken op basis van hun eigen portefeuilles?

Gert van den Ham (D66)
"Natuurlijk ga ik zorgen voor een gezonde financiële huishouding van de gemeente. Maar als tweede punt, ook heel belangrijk, wil ik graag een duurzame ontwikkeling voor energie invullen. Dus behalve besparen, ook zorgen voor eigen energie door het bevorderen van innovaties. En dat kan alleen samen met de inwoners."

Liesbeth Spies (burgemeester)
"Wij willen graag de veiligste 100.000-plus gemeente blijven. Dat zijn we nu en dat moet zo blijven. Ook proberen we heel hard om onze 8+ te houden als beoordeling van onze inwoners voor onze dienstverlening. En die staat onder druk, de uitdaging is het aantal beschikbare mensen voor al het werk. We willen niet dat er medewerkers neervallen. Gelukkig zien we nu al dat de ingestelde maatregel om het gemeentehuis op vrijdagavond te sluiten, geen invloed heeft. Het zal daarbij schelen dat we zaterdagochtend open zijn."

Relus Breeuwsma (CDA)
"Als gemeente moeten we een slag maken op het gebied van recreatie en toerisme. Wat ik heel graag zie komen zijn goede mogelijkheden voor een meerdaags verblijf. Ook wil ik de komende tijd knopen doorhakken voor een ‘sprong over de Gouwe’, oftewel het beter ontsluiten van Boskoop met een tweede oeververbinding. En, ik ben heel bezorgd over onze agrariërs in de buitengebieden. Zij hebben het heel moeilijk, maar ze zorgen wel voor voedsel en natuurbeheer."

Anouk Noordermeer (VVD)
"Ik wil graag de jeugdzorg lokaal goed geregeld hebben, zodat wij zelf aan het stuur staan om meer grip te krijgen. Daarvoor moet worden ingezet op preventie en vooral op evaluatie van wat er is bereikt. Voor het bestrijden van armoede is inmiddels een taskforce aan het werk om naar de mogelijkheden te kijken van praktische hulp. Vooral meedenken en niet ‘regel is regel’. Er moeten goeden en realistische plannen op tafel komen. Dan is het belangrijk dat we voor de Greenport meer inzetten op de Triple Helix, samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderwijs. Voor een integraal cultuuraanbod moeten we heel erg inzetten op Theater Castellum nieuwe stijl."

Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan)
"Ik zet in op de bouw van multifunctionele sportaccommodaties, als eerste in Sportpark de Bijlen. En op onderwijs. De Rijke Schooldag moet hier heel succesvol kunnen worden."

Gerard van As (Nieuw Elan)
"Er zijn twee grote uitdagingen die woningbouw in de weg zitten: de stikstofproblematiek en het onvermogen van Liander gebouwen aan te sluiten op het stroomnetwerk. Daar zitten grote vertragingen in en toch wil ik proberen om de woningbouw in orde te krijgen, speciaal voor onze jongeren en de middeninkomens. Hetzelfde geldt voor onze bedrijventerreinen, ook daar worden ontwikkelingen vertraagd omdat ondernemers niet weten of ze aangesloten zijn als ze klaar zijn met hun nieuwbouw. En ik sluit me aan bij het idee van Van den Ham voor het opwekken van eigen energie."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.