Pixabay
Advertorial Overige

Week van Lezen en Schrijven: kom in actie

Van 7 t/m 13 september is het de Week van Lezen en Schrijven. In deze week wordt landelijk aandacht gevraagd voor laaggeletterdheid. Ook het Taalhuis van Bibliotheek Rijn en Venen zet zich in om zoveel mogelijk mensen te bereiken en te laten zien dat het echt mogelijk is om de stap te zetten naar beter leren lezen en schrijven of omgaan met de computer.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met een computer of mobiele telefoon. Dit maakt mensen kwetsbaar. Ze zijn minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Daarom is de Week van Lezen en Schrijven in het leven geroepen.

Op 10 september organiseert het Taalhuis in samenwerking met de Stichting Lezen en Schrijven een bijeenkomst voor partners in de regio Rijn en Venen. Het doel is om samen een taalakkoord af te sluiten. Zo wordt het voor alle betrokken organisaties makkelijker om samen de laaggeletterdheid terug te dringen.

Lesbrief voor partners & e-learning voor professionals

Alle partners ontvangen tijdens de Week van Lezen en Schrijven een lesbrief. De partners kunnen deze lesbrief inzetten tijdens bijeenkomsten, zodat bezoekers kennismaken met het aanbod van de Bibliotheek. Ook ontvangen ze vouchers om uit te delen. Deze zijn goed voor een gratis kop koffie of thee bij KADE 10. Het nieuwe grand café KADE 10 is te vinden in de nieuwe bibliotheek die opent op 26 september in Alphen aan den Rijn. De professionals kunnen zelf aan de slag met e-learning pakketten over laaggeletterdheid, die ze kunnen opvragen bij het Taalhuis. Daarin leren ze hoe ze laaggeletterden in allerlei situaties kunnen herkennen en doorverwijzen.

TaalCafés en spreekuren

Een deel van de wekelijkse TaalCafés en spreekuren start na een lange sluiting weer tijdens de Week van Lezen en Schrijven. Iedereen die aan de slag wil met taal of een ander daar bij wil helpen is wekelijks welkom. De agenda en locaties zijn te vinden op de website van de bibliotheek.


Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 16:11

Het nieuwe lesseizoen bij TEAN gaat van start

We gaan weer naar de lente en dat betekent lekker buiten sporten. Altijd al een keer tennis uit willen proberen? Voor de jeugd organiseert TEAN gratis inlooplessen!

Dronefotografie vandaag 14:55

Alphen vanuit de lucht: De Stadspoort vormt de entree naar het centrum

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer De Stadspoort, gelegen aan de rand van het Alphense stadshart.

Calamiteiten vandaag 12:34

Man vermist vanaf de Zaalbergstraat

Er is een Burgernet bericht verspreid in Alphen vanwege een vermissing. Het gaat om een blanke man die vermist is geraakt vanaf de Zaalbergstraat in Alphen. 

Wist je dat? vandaag 12:03

Crossen in Alphen? Dat mag nergens

Op diverse locaties in Alphen komt het regelmatig voor dat er gecrost wordt, bijvoorbeeld op de Maatschapslaan in Alphen West. Maar wist je dat crossen volgens de Algemene Plaatselijke Verordening in de hele gemeente verboden is?

Advertorial Eten en drinken vandaag 10:45

Overheerlijke Foodboxen bestel je bij Ten Brink Food

Naast de dagelijkse benodigdheden in de supermarkt kan je bij Ten Brink Food ook terecht in het Foodcafé voor allerlei heerlijkheden voor de Bourgondische levensgenieter, zoals foodboxen voor iedere gelegenheid. Extra makkelijk is dat je het nu ook kunt bestellen via de webshop!