Gemeentegarantie

Een vereniging die al dan niet noodgedwongen een huisvesting nodig heeft op gemeentegrond, heeft een probleem. Banken verstrekken nou eenmaal geen leningen of hypotheken als de voorzieningen niet op eigen grond staan. Ook niet als verenigingen klein zijn en de continuïteit twijfelachtig is en als er sprake is van twijfelachtige draagkracht.

Alphense Boys heeft gevraagd om een gemeentegarantie van 27.500 euro!

Veel verenigingen zitten nu al in financiële nood omdat sponsors afhaken terwijl de contributies al flink hoog zijn om de gewone lasten te kunnen betalen. Bijna alle verenigingen moeten inmiddels al botje bij botje om een rendabele en daarmee gezonde organisatie te behouden.

Nog onlangs werden over lagere bedragen, voor andere maatschappelijk belangrijke organisaties, door het college geen garanties verstrekt. De controles op de financiën zouden teveel energie kosten. Omdat het gaat om gemeentegarantie geldt voor Alphense Boys het treasury regelement. Deze schrijft die financiële controle zelfs voor.

Ondertussen worden kleinere organisaties wel degelijk verpletterd door deze giganten die, kennelijk en alleen ogenschijnlijk, weer veel gemakkelijker over voldoende potentieel en/of middelen kunnen beschikken.

Bij het lezen van de stukken begin je je al onmiddellijk van alles af te vragen. Op papier een uiterst gezonde en levenskrachtige club met 1400 leden, talloze betaalde krachten, honderden vrijwilligers, een business club en stapels sponsors en via sponsorconstructies ook betaalde spelers. Geen eigen middelen of mogelijkheden? Hoe kan dat nou?

Recentelijk bezochten wij het Masterplan sport en werden wij geconfronteerd met een American Football club zonder een accommodatie. In het oude SWA gebouw zit een schietvereniging die de plannen gereed heeft voor een accommodatie op een voor Alphen veel veiliger plaats. En garantie verstrekken aan het ICE-event was niet mogelijk. Dit zijn maar enkele voorbeelden……..

D66 vindt dat er voor verenigingen en organisaties garantstellingen moeten bestaan en verstrekt. Maatschappelijk verantwoord en levensvatbaarheid moeten dan de criteria zijn. Het treasury reglement voorziet vervolgens in de nodige controles en adviseert dan de Raad.

Eigenlijk helemaal niet vanwege Alphense Boys maar vooral vanwege de nood bij andere organisaties ziet D66 af van deze individuele steun. D66 wijst met klem herzien van de regels zodat het mogelijk wordt om mogelijkheden te creëren voor andere vaak kleinere maar niet minder noodzakelijke garantiebehoeften. Nieuw Elan was het met ons eens maar de overige partijen gingen door de knieën “omdat het niks kostte”.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Muziek vandaag 16:32

Berget Lewis treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Met haar krachtige en betoverende stem, bekend als de "Queen of Soul", zal Berget Lewis optreden op het Sama Sama Maluku Festival op 7 juli 2024. Dit grootste Molukse festival in Nederland vindt plaats op het festivalterrein aan de Zegerplas in Alphen.

Kinderen vandaag 14:36

Inschrijving Huttenbouw opent op woensdag 1 mei!

Ahoy, piraten! Het belooft weer een groot feest te worden, want de 51e editie van de Huttenbouw staat voor de deur, en dit jaar kunnen jullie op avontuur als echte piraten! Dit jaar vindt het evenement plaats van maandag 12 tot en met vrijdag 16 augustus. Kinderen van 4 tot en met 14 jaar kunnen zich vanaf woensdag 1 mei aanmelden.

Maatschappelijk vandaag 10:02

Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn ondersteunt Voedselbank

De Actiegroep World Servants Alphen aan den Rijn heeft onlangs de handen ineengeslagen met de plaatselijke voedselbank, in een poging om niet alleen wereldwijd, maar ook lokaal impact te maken. Tijdens hun recente paasactie heeft de actiegroep niet alleen fondsen verzameld voor hun buitenlandse projecten, maar ook geld ingezameld ten behoeve van de voedselbank. Op deze manier hoopt de groep een helpende hand te bieden aan degenen die het het hardst nodig hebben, hier in ons eigen dorp.