Josh Walet

Ambulancedienst waarschuwt voor valse meldingen: “Besef welke gevolgen het heeft”

Afgelopen weekend kreeg de ambulancedienst een melding van een vermeende reanimatie. Eenmaal aangekomen bij de desbetreffende woning bleek het om een valse melding te gaan. De ambulancedienst neemt je mee in hun belevenis van die dag. “Besef jij welke gevolgen het heeft als je denkt een grapje met iemand uit te halen?”

“Het is een prachtige tweede pinksterdag. We rijden de hele dag af en aan naar spoedmeldingen met onze ambulance. Net na de middag worden we naar Alphen aan den Rijn gestuurd om daar de post te vullen”, begint de ambulancedienst. Ze vervolgen: “We staan als ambulance voor de hele regio Alphen en omstreken. Op dat moment gaat de pieper. Een A1 rit vlakbij de ambulancepost.”

Ze kregen de melding dat een kind van 12 jaar 112 heeft gebeld. Haar veertigjarige moeder zou van de trap gevallen zijn en niet meer ademen. “Burgerhulpverleners, politie en traumahelikopter worden ook meegestuurd. De verbinding met het meisje is verbroken en de meldkamer probeert haar terug te bellen. Ze neemt niet meer op. Zou ze verstijfd van schrik naast haar stervende moeder staan?”

Met zwaailicht en sirene was het maar twee minuten rijden. De ambulancedienst vraag ook om een tweede ambulance die ze zou kunnen assisteren. “Ter plaatse aangekomen in de straat staan er al burgerhulpverleners op de deur van het opgegeven adres te bonken, er wordt niet opengedaan. Er komt wel muziek uit het huis. Eén van de hulpverleners is onze ambulance collega die geen dienst heeft maar wel vlakbij woont en reageerde op de reanimatiemelding”, zo vervolgt het verhaal.

Zwaargewonde politieagent

Daarna kwam ook de politie op de melding af. De medewerker van de ambulancedienst vertelt: “Mijn collega roept naar de agenten om de deur open te rammen. Met twee personen beuken de agenten in op de deur. Deze raakt zwaar beschadigd maar door het sterke slot blijft deze gesloten. De agenten besluiten het keukenraam in te gooien. Een agent pakt de ram en slaat deze door de keukenruit.” Op dit moment cirkelde ook de traumahelikopter boven de woning en zette de landing in.

Tijdens het inslaan van de ruit loopt de agent zware verwondingen op. “Mijn collega ontfermt zich over de agent en neemt hem mee naar de ambulance. Ik blijf klaar staan om de woning in te gaan en de reanimatie op te starten”, vervolgt het ambulancepersoneel. Een andere agent klom de woning in, waar niemand bleek te zijn. De meldkamer zei vervolgens dat het om een ander adres zou gaan.

“We moeten aan de andere kant van Alphen zijn in een andere straat De tweede ambulance is nog te ver weg en er is geen andere ambulance om naar dat adres te rijden. In de ambulance zit de agent nog met zijn verwondingen.” De medewerkers van de ambulancedienst moesten dus een afweging maken: de agent met spoed naar het ziekenhuis vervoeren of naar het tweede adres te rijden. “Ik besluit samen met mijn collega om de spullen in te laden en te gaan rijden naar de andere kant van Alphen. Op het tweede adres aangekomen blijkt ook niemand aanwezig te zijn”, sluit ze af.

Gevolgen van een valse melding

Uiteindelijk bleek door een twaalfjarig kind een valse melding te zijn gedaan. Dit had als gevolg twee ambulances die niet inzetbaar waren voor andere incidenten en één traumahelikopter die ook niet gebruikt kon worden voor een andere melding. Daarnaast zijn burgerhulpverleners onnodig ingezet en waren drie politie auto’s niet inzetbaar voor legitieme noodgevallen. Ook had de valse melding schade aan het huis als gevolg. Zo is de voordeur en een raam vernield.

Het ergste van alles was dat een agent zijn leven heeft geriskeerd voor een valse melding. “Besef jij welke gevolgen het heeft als je denkt een grapje met iemand uit te halen?”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.

Maatschappelijk vandaag 10:31

Nieuw 'Educatief Out of Art Museum' in Alphen aan den Rijn

Een uniek initiatief om kunst te ervaren en te waarderen, het Educatief Out of Art Museum, opende op 18 april in de Galerie & Kunstuitleen van Atelier Verfstreken. Het museum presenteert kunstwerken van kunstenaars met een verstandelijke beperking en biedt bezoekers de mogelijkheid om kunst op een interactieve manier te ontdekken en te beleven.

Advertorial Evenementen vandaag 09:15

Danjil op Sama Sama Maluku Festival

De in Alphen geboren Danjil Tuhumena is allang geen onbekende meer in onze regio. De carrière van Danjil begon als 3-jarige drummer in de familie band ‘The Family Song’. Na het veel te vroege overlijden van vader Marcus Tuhumena stopte The Family Song en is Danjil zijn muzikale weg blijven volgen.

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.