Voedselbank Alphen aan den Rijn en omstreken

Bouw mee aan het nieuwe pand voor de Voedselbank met de donateursactie

De Voedselbank gaat verhuizen naar een nieuwbouwlocatie aan de Briljantstraat in Alphen. Cruciaal, zo noemt voorzitter Dirk van Kampen deze ontwikkeling. Alleen op deze manier kunnen zij voldoen aan de groeiende vraag. Om alles rond te krijgen, hebben ze nu een donateursactie opgezet.

De Stichting Voedselbank Alphen aan den Rijn en omstreken (VBA) is een sinds 2013 bestaande transparante en door officiële partijen erkende organisatie, die zeer nauw contact onderhoud met de Gemeente Alphen aan den Rijn. Zij helpt mensen die tijdelijk niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien met gratis voedselpakketten. 

Om ervoor te zorgen dat de vrijwilligers hun werk beter en efficiënter kunnen doen, gaat de voedselbank verhuizen naar een nieuwbouwlocatie in de Briljantstraat. Om deze stap te bekostigen, start VBA een donateursactie onder particulieren en bedrijven. “Dat is hard nodig, zeker nu steeds meer inwoners een beroep doen op de voedselbank”, zegt voorzitter Dirk van Kampen.  

Armoede in Alphen

Zelfs in een welvarend land als Nederland is armoede een groot probleem, dat helaas vaak onzichtbaar blijft. In de afgelopen zeven jaar heeft de Voedselbank zo’n 2.500 inwoners van Alphen aan den Rijn bijgestaan die anders niet konden rondkomen. Zij ontvangen wekelijks een pakket met de broodnodige voedings- en verzorgingsproducten. Die producten zamelt de Voedselbank in bij vaste leveranciers en groothandels, met wie zij samenwerken om voedselverspilling tegen te gaan. Daarnaast houden de vrijwilligers inzamelacties bij supermarkten en via betrokken, lokale organisaties (bedrijven, kerken en scholen) en particulieren.

Nieuwe locatie is ‘cruciaal’

In de afgelopen jaren is in samenwerking met Wethouder van As gezocht naar een nieuwe locatie voor de VBA. Mede door de gezamenlijke inspanningen van alle politieke partijen is gekomen tot het uiteindelijke resultaat. In de vorm van een maatschappelijk centrum in combinatie met de Voedselbank. Ook de gemeenteraad is blij met het realiseren van dit nieuwe onderkomen. Zij hebben dan ook ingestemd met het verstrekken van een bedrag van bijna 2,5 miljoen euro.

De verhuizing naar de nieuwbouwlocatie in de Briljantstraat is cruciaal om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag, vertelt Van Kampen. “Op dit moment opereren wij nog vanuit het magazijn in Ter Aar. In de Briljantstraat kunnen wij straks veel efficiënter werken, omdat wij dichter bij onze doelgroep zitten. We gaan daar één centraal en goed bereikbaar uitgiftepunt realiseren, met veel ruimere openingstijden.”

Van Kampen vervolgt: “Daardoor kunnen we ook voedingsmiddelen met een kortere houdbaarheidsdatum weggeven. Een ander groot pluspunt is dat wij op deze locatie geen huur hoeven te betalen, omdat Gemeente Alphen aan den Rijn de erfpacht gratis aanbiedt. En wij delen de ruimte met het buurtcentrum, waardoor wij onze klanten nóg beter en breder kunnen ondersteunen.”

Donateursactie

Om de exploitatie rond te krijgen is VBA een donateursactie gestart met flyers, ansichtkaarten, advertenties en een speciale actiewebsite: bouwmeeaandevoedselbank.nl. “Omdat wij de ANBI-status hebben, zijn giften en donaties fiscaal aftrekbaar, zowel voor bedrijven als particulieren”, legt Van Kampen uit. “Wij hopen dat het mensen over de streep trekt om ons te steunen in onze strijd tegen armoede en honger in Alphen aan den Rijn!”

Op de foto: burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Han de Jager, die de actie een warm hart toedragen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:50

Vier samen Koningsdag bij Lodge Alphen

Koningsdag komt eraan en dat betekent: tijd voor een feestje, ook nu. Vier samen met vrienden en/of familie jouw Koningsdag op het kleedjesterras bij Lodge Alphen!

Evenementen vandaag 14:00

Party alert: het eerste deel van de line up voor Vrij & Blij 2021 is bekend

Het moment waarop iedereen het afgelopen jaar heeft gewacht, is daar. We mogen weer feesten! Vrij & Blij 2021 belooft in juli twee dagen feest, en bij een goed feest horen grote artiesten. De organisatie is trots dat ze het eerste deel van de line up bekend kunnen maken, deel twee volgt zeer binnenkort.