Josh Walet

Burgemeester Liesbeth Spies over protestactie Rijnplein: “Deze oproepen worden scherp veroordeeld”

Rond de klok van 19:00 uur kwamen maandagavond tientallen mensen bij elkaar op het Rijnplein en nabije omgeving. Dit na een oproep voor een demonstratie die sinds zondag rondging op social media. Burgemeester Liesbeth Spies is niet te spreken over de protestactie. “Het heeft helemaal niets te maken met demonstraties die op een vreedzame manier gehouden kunnen worden.”

De initiatiefnemer van het protest was Danny Olandezu. In de oproep die veelvuldig op social media werd gedeeld, werd opgeroepen om te komen demonstreren op het Rijnplein tegen de coronamaatregelen, met in het bijzonder de avondklok. Tegelijkertijd ging er ook een andere oproep rond op social media, van een andere initiatiefnemer. Daarin wordt opgeroepen om vooral onherkenbaar gekleed te komen. Over het plunderen van winkels zoals de MediaMarkt werd ook gesproken.

Huiverig

Ramon Hagen, voorzitter van de winkeliersvereniging van het Rijnplein, hoopte dat het mee zou vallen. “We willen niet dat de situatie die zich in Eindhoven heeft afgespeeld, zich herhaalt in Alphen”, zei hij. Hagen was dan ook angstig wat maandagavond zal brengen. “We zijn heel huiverig voor wat er staat te gebeuren. Het mag dan wel beginnen als vreedzaam protest, maar er zijn altijd wel een paar sensatiezoekers bij. Daarom wil ik ook een beroep doen op ieders gezond verstand. Protesteren is prima, maar breng ons niet nog verder in de problemen. We hebben het als ondernemers allemaal al zo zwaar op dit moment.”

Contact met organisatoren

Zodra de gemeente in de gaten kreeg dat de oproep voor een demonstratie rondging op social media hebben ze direct geprobeerd in contact te komen met de organisatoren, zo laat burgemeester Liesbeth Spies weten. “Dit is deels succesvol geweest. Een van de organisatoren heeft zich op maandag gedistantieerd van de samenkomst en verzocht niet meer naar het Rijnplein te komen. Een tweede persoon die had opgeroepen om naar het Rijnplein te komen, is hierop aangesproken en heeft eveneens zijn oproep verwijderd.”

Grimmige sfeer

Ondanks dat er verzocht werd om niet meer naar het Rijnplein te komen, waren er toch tientallen personen aanwezig. Het leken hoofdzakelijk jongeren die in het centrum bijeenkwamen, oplopend tot personen in de leeftijd tot 40 jaar. In totaal ging het om zo’n 100 personen. “Duidelijk was dat zij niet gekomen waren om te demonstreren. Tijdens de bijeenkomst werd de sfeer grimmig en is vuurwerk afgestoken. Eén persoon is aangehouden in verband met in bezit hebben van vuurwerk.” Daarnaast zijn er eerder die middag al vier personen aangehouden die opruiende teksten op social media hadden geplaatst.

Tekst loopt door onder de foto

Protestactie rijnplein

Even later verplaatste de aanwezigen zich richting de Van Mandersloostraat. Bij het onder controle houden van de protestactie, heeft de politie ondersteuning gekregen van verschillende eenheden uit het district Den Haag. “Ook is intensief samengewerkt tussen de politie en gemeente. De aanwezigen op het Rijnplein zijn met zachte drang van het plein en uit het centrum verdreven. Daarbij is de politie vooral in gesprek gebleven met de aanwezigen, waardoor escalatie is voorkomen. Dankzij dit uitstekende optreden, was de straat om 21:00 uur leeg, zoals het hoort bij de avondklok.” Initiatiefnemer Olandezu vult aan: "Zelf heb ik de jongens die aanwezig waren ook aangesproken. Dat heeft er ook aan bijgedragen dat het zo is verlopen." 

Spies besluit: “Het spreekt voor zich dat deze oproepen tot geweld, opruiing en (dreigende) verstoring van de openbare orde scherp veroordeeld worden. Het heeft helemaal niets te maken met demonstraties die op een vreedzame manier gehouden kunnen worden.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.