Josh Walet

Gemeente: “Opstellen van een masterplan voor de Gnephoek is noodzakelijk”

Na een masterplan voor de Noordrand, zet de gemeente nu ook een opdracht uit om een masterplan uit te werken voor de Gnephoek.

Wel of niet bouwen in de Gnephoek in Alphen aan den Rijn? De provincie is tegen het bouwen. Zij vindt het onnodig en te duur en is van mening dat de bodem ongeschikt is. De gemeente wil juist graag bouwen in de Gnephoek. Zij vindt deze plek geschikt om er klimaatadaptief en natuurinclusief te bouwen voor jonge Alphenaren waarbij het merendeel van de woningen betaalbaar blijft.

Hoe dan ook, op de vraag of er wel of niet in de Gnephoek gebouwd gaat worden zal eind dit jaar een antwoord komen. Dat zei minister Hugo de Jonge tijdens een werkbezoek aan de Gnephoek afgelopen mei. Naar aanleiding van dit bezoek heeft de minister besloten een extern onafhankelijk adviseur in te schakelen.

Masterplan in de maak

De gemeente blijft in ieder geval niet stilzitten in afwachting tot het verlossende woord van de minister. Met het oog op deze ontwikkeling en het gegeven dat de provincie op diverse vlakken meer informatie wil over woningbouw in de Gnephoek, wil de gemeente een masterplan ontwikkelen. “Een logische vervolgstop om voortgang te houden in de planontwikkeling van de stadsranden”, zo stelt het college van burgemeester en wethouders.

Het masterplan moet drie processen bij elkaar brengen: richtinggevend advies minister, beantwoording vragen van de provincie en planvorming van de stadsranden. Om dit allemaal kwalitatief door te vertalen in een masterplan is specifieke gebiedskennis nodig. Het college gunt deze opdracht aan KuiperCompagnons, die al ervaring heeft met dit gebied vanuit hun betrokkenheid bij het ontwikkelperspectief voor landschap en stad.

De opdracht wordt in principe uitgeschreven voor ongeveer anderhalf jaar, waarbij eind 2022 dus sprake is van een ‘GO’/’NO GO’ moment. Indien sprake is van een negatief advies van de onafhankelijke adviseur van de minister, en de minister op basis daarvan besluit dat de Gnephoek niet ontwikkeld kan worden, zal de opdracht voor het masterplan tussentijds worden beëindigd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 18:32

Alphen werkt mee aan landelijk onderzoek naar winkelgedrag

De gemeente Alphen aan den Rijn doet mee aan een grootschalig landelijk onderzoek naar winkelcentra in de maand oktober. Dit gebeurt door straatenquêtes in het Stadshart en door het invullen van vragenlijsten. "We willen graag meer objectieve inzichten in het gebruik van winkelcentra", geeft wethouder Gerard van As als reden.

Overige vandaag 17:04

Kom shoppen op de kinderkledingbeurs 29 september

Vrijdagavond 29 september is er weer een kinderkledingbeurs aan het Lauraplein in Alphen aan den Rijn. Leuke en kwalitatief goede (merk)kleding voor klassieke kledingbeurs-prijzen.

Overige vandaag 14:34

De Sportvrouw en Alphen Vitaal bundelen hun krachten

Al twaalf jaar lang is De Sportvrouw een bekende naam in de gemeente Alphen aan den Rijn. Met een gevarieerd en toegankelijk aanbod voor vrouwen zorgt deze stichting voor sport- en beweegactiviteiten op maat. Hun voornaamste doel is om meer vrouwen aan het sporten te krijgen, zodat ze actief en gezond blijven. Dit streven heeft de afgelopen jaren zijn vruchten afgeworpen. Om deze missie voort te zetten, slaat De Sportvrouw de handen ineen met Alphen Vitaal.

Advertorial Evenementen vandaag 14:11

Hobby Game Shop in Alphen: Side7 opent eerste fysieke deuren

Tien jaar geleden begon Side7 als een online winkel, maar op 30 september openen ze met trots hun allereerste fysieke winkel in Alphen aan den Rijn. Deze stap markeerde een enerverende evolutie voor het bedrijf, dat zich richt op de wereld van anime, spellen en collectibles.

Advertorial Theater vandaag 13:11

Royal Opera House nieuw seizoen 23 / 24 met buffet

Parkvilla brengt vanaf 15 oktober de eerste voorstelling van het Royal Opera House op het filmdoek. Opnames van live opera en ballet voorstellingen vanuit het wereldberoemde Royal Opera House in Covent Garden, Londen. Voor het eerst biedt Parkvilla na afloop van alle voorstellingen optioneel een steeds wisselend buffet aan.

Wonen en bouwen vandaag 11:52

Nieuwbouwproject ‘Noorderlicht’ zorgt voor dubbele reacties

In 2024 wil Woonforte beginnen met het bouwen van nieuwe woningen in het stationsgebied, tussen het spoor en de Zuidpoolsingel. Het project heet 'Noorderlicht' en is een groot nieuwbouwproject van Woonforte. Bewoners hieromheen zijn niet te spreken over de plannen.