Josh Walet

Gemeente: “Opstellen van een masterplan voor de Gnephoek is noodzakelijk”

Na een masterplan voor de Noordrand, zet de gemeente nu ook een opdracht uit om een masterplan uit te werken voor de Gnephoek.

Wel of niet bouwen in de Gnephoek in Alphen aan den Rijn? De provincie is tegen het bouwen. Zij vindt het onnodig en te duur en is van mening dat de bodem ongeschikt is. De gemeente wil juist graag bouwen in de Gnephoek. Zij vindt deze plek geschikt om er klimaatadaptief en natuurinclusief te bouwen voor jonge Alphenaren waarbij het merendeel van de woningen betaalbaar blijft.

Hoe dan ook, op de vraag of er wel of niet in de Gnephoek gebouwd gaat worden zal eind dit jaar een antwoord komen. Dat zei minister Hugo de Jonge tijdens een werkbezoek aan de Gnephoek afgelopen mei. Naar aanleiding van dit bezoek heeft de minister besloten een extern onafhankelijk adviseur in te schakelen.

Masterplan in de maak

De gemeente blijft in ieder geval niet stilzitten in afwachting tot het verlossende woord van de minister. Met het oog op deze ontwikkeling en het gegeven dat de provincie op diverse vlakken meer informatie wil over woningbouw in de Gnephoek, wil de gemeente een masterplan ontwikkelen. “Een logische vervolgstop om voortgang te houden in de planontwikkeling van de stadsranden”, zo stelt het college van burgemeester en wethouders.

Het masterplan moet drie processen bij elkaar brengen: richtinggevend advies minister, beantwoording vragen van de provincie en planvorming van de stadsranden. Om dit allemaal kwalitatief door te vertalen in een masterplan is specifieke gebiedskennis nodig. Het college gunt deze opdracht aan KuiperCompagnons, die al ervaring heeft met dit gebied vanuit hun betrokkenheid bij het ontwikkelperspectief voor landschap en stad.

De opdracht wordt in principe uitgeschreven voor ongeveer anderhalf jaar, waarbij eind 2022 dus sprake is van een ‘GO’/’NO GO’ moment. Indien sprake is van een negatief advies van de onafhankelijke adviseur van de minister, en de minister op basis daarvan besluit dat de Gnephoek niet ontwikkeld kan worden, zal de opdracht voor het masterplan tussentijds worden beëindigd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht gisteren 16:45

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 4 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van de eerste CupCakeCup bij de Groene Hart Praktijkschool en een incident aan de Geerstein tot aan een medische noodsituatie in de stromenbuurt. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Theater gisteren 15:26

Hendrik Groen komt voor de laatste keer naar het theater

In 2020 verscheen een nieuw boek: ‘Het laatste geheime dagboek van Hendrik Groen, 90 jaar’. En een nieuw boek betekent een nieuw toneelstuk waarin Beau Schneider voor de derde keer in de huid kruipt van lievelingsbejaarde Hendrik Groen. Op 18 februari is de voorstelling ‘Opgewekt naar de eindstreep’, waarin dementie een grote rol speelt, te zien in Theater Castellum.

Blog Verkeer en vervoer gisteren 12:24

Parkeerperikelen

Er kan sinds kort anderhalf uur gratis geparkeerd worden in de garages in het centrum. En in rap tempo heeft de gemeente besloten om de rekening daarvan bij de centrumbewoners neer te leggen.

Advertorial Evenementen gisteren 10:59

Dyckland winter FSTVL

Restaurant de Dyck kondigt een tweede editie van Dyckland winter FSTVL aan! Het toprestaurant met de grootste moestuin wordt op 11 en 12 februari omgetoverd in een waanzinnig winters decor waar je tijdens het culinaire festival kunt genieten van een winterse walking lunch of diner vól culinaire verrassingen.

Werken gisteren 09:28

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 4

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.