Josh Walet

Gemeente: “Opstellen van een masterplan voor de Gnephoek is noodzakelijk”

Na een masterplan voor de Noordrand, zet de gemeente nu ook een opdracht uit om een masterplan uit te werken voor de Gnephoek.

Wel of niet bouwen in de Gnephoek in Alphen aan den Rijn? De provincie is tegen het bouwen. Zij vindt het onnodig en te duur en is van mening dat de bodem ongeschikt is. De gemeente wil juist graag bouwen in de Gnephoek. Zij vindt deze plek geschikt om er klimaatadaptief en natuurinclusief te bouwen voor jonge Alphenaren waarbij het merendeel van de woningen betaalbaar blijft.

Hoe dan ook, op de vraag of er wel of niet in de Gnephoek gebouwd gaat worden zal eind dit jaar een antwoord komen. Dat zei minister Hugo de Jonge tijdens een werkbezoek aan de Gnephoek afgelopen mei. Naar aanleiding van dit bezoek heeft de minister besloten een extern onafhankelijk adviseur in te schakelen.

Masterplan in de maak

De gemeente blijft in ieder geval niet stilzitten in afwachting tot het verlossende woord van de minister. Met het oog op deze ontwikkeling en het gegeven dat de provincie op diverse vlakken meer informatie wil over woningbouw in de Gnephoek, wil de gemeente een masterplan ontwikkelen. “Een logische vervolgstop om voortgang te houden in de planontwikkeling van de stadsranden”, zo stelt het college van burgemeester en wethouders.

Het masterplan moet drie processen bij elkaar brengen: richtinggevend advies minister, beantwoording vragen van de provincie en planvorming van de stadsranden. Om dit allemaal kwalitatief door te vertalen in een masterplan is specifieke gebiedskennis nodig. Het college gunt deze opdracht aan KuiperCompagnons, die al ervaring heeft met dit gebied vanuit hun betrokkenheid bij het ontwikkelperspectief voor landschap en stad.

De opdracht wordt in principe uitgeschreven voor ongeveer anderhalf jaar, waarbij eind 2022 dus sprake is van een ‘GO’/’NO GO’ moment. Indien sprake is van een negatief advies van de onafhankelijke adviseur van de minister, en de minister op basis daarvan besluit dat de Gnephoek niet ontwikkeld kan worden, zal de opdracht voor het masterplan tussentijds worden beëindigd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Stadsdichter vandaag 09:47

Hittegolf: een gedicht van de Alphense stadsdichter

Deze zomer deelt stadsdichter Lars Ferwerda elke week een gedicht. Het thema? Dat is uiteraard Alphen aan den Rijn. Zo maak jij op een andere manier kennis met onze woonplaats. Dit keer: de Zegerplas.

Weer in Alphen gisteren 14:12

Komend weekend veel vallende sterren te zien

Je hebt er vast wel eens van gehoord, vallende sterren! Kleine lichtflitsjes die met hoge snelheid door de lucht, de ene feller en groter dan de ander. Deze vallende sterren worden veroorzaakt door stofdeeltjes uit de ruimte die met hoge snelheid de dampkring van onze Aarde binnendringen, en vervolgens opbranden. Met als gevolg, een lichtflits! 

Advertorial Overige gisteren 11:08

Bramsoosboot wegens succes herhaald

Genieten op het water met een overheerlijk frietje? Dat kan! Brugwachtertje aan den Rijn en Overbuurman Bram Ladage varen opnieuw met de BramSoosboot.