Josh Walet

Mogen Alphenaren nog siervuurwerk afsteken aankomende jaarwisseling?

Meerdere gemeenten hebben aangekondigd dat zij aankomende jaarwisseling gaan werken met een totaalverbod op vuurwerk. Andere gemeenten kiezen echter voor vuurwerkvrije zones. Hoe gaat dat aankomende jaarwisseling in Alphen aan den Rijn? Mogen we hier nog siervuurwerk afsteken?

Aankomende jaarwisseling mag er niet overal in Nederland siervuurwerk afgestoken worden. Zo mogen inwoners van Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen zelf geen vuurwerk afsteken, maar in Den Haag en Breda mag dit weer wel. Dat roept bij Alphenaren de vraag op hoe dat aankomende jaarwisseling in Alphen aan den Rijn geregeld zal zijn. Is siervuurwerk afsteken hier nog wel toegestaan?

Vuurwerkvrije zones

Aankomende jaarwisseling is landelijk het verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk van kracht. Dit verbod zou tijdens de jaarwisseling 2020/2021 voor het eerst ingevoerd worden, maar is toen in verband met de coronamaatregelen aangepast naar een totaalverbod op vuurwerk. Sommige gemeenten kiezen ook dit jaar voor een totaalverbod, maar de gemeente Alphen aan den Rijn heeft ervoor gekozen om, net als de afgelopen twee jaar, te werken met vuurwerkvrije zones.

“De aanvragers hebben aangegeven hier positief op terug te kijken en ook dit jaar werkt de gemeente hier graag aan mee”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. In 2019 waren In de kern Alphen zes vuurwerkvrije zones aangewezen: Heempark, Zegersloot, Weteringpark, Bospark, Hondenspeelpark Steekterpoort, en het Heempad. In Boskoop was er één vuurwerkvrije zone: Kinderboerderij de Contactweide.

De vuurwerkvrije zones konden rekenen op veel positieve reacties. Het aantal vuurwerkvrije zones staat voor aankomende jaarwisseling nog niet vast. “Het initiatief voor het doen van een aanvraag voor een vuurwerkvrije zone komt vanuit de samenleving”, aldus een woordvoerder van de gemeente. “Wij hopen dat een gedeeltelijke vuurwerkverbod in combinatie met vuurwerkvrije zones leidt tot minder vuurwerkschade en -verwondingen.”

Totaalverbod

Tijdens de jaarwisseling van 2020 op 2021 was een totaalverbod op vuurwerk van kracht. Dit had alles te maken met de coronacrisis. Om de druk te verlichten voor zorg- en hulpverleners mochten consumenten geen vuurwerk kopen en afsteken. In Alphen aan den Rijn waren vreugdevuren, carbidschieten en het oplaten van ballonnen ook verboden met de jaarwisseling.

Ondanks het vuurwerkverbod was het schadebedrag van afgelopen jaarwisseling wel zo’n € 10.000 meer dan de jaarwisseling ervoor. De twee grootste incidenten afgelopen jaarwisseling waren de ontplofte vuurwerkbom in een appartement en het bekogelen van hulpverleners en persfotografen met vuurwerk in het Rode Dorp.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 17:57

Erfgoedfonds verleent subsidie voor herstel Gebouw Nabij

Onlangs is voor het Gebouw Nabij aan het Lauraplein 2 door de gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie toegekend uit de pot van het Erfgoedfonds. De stad en de omgeving heeft er belang bij het aanzien van het gebouw in oude glorie te herstellen en te behouden voor het nageslacht, zo luidde het argument. 

Advertorial Overige gisteren 16:35

Vrijwilligersmarkt op 26 oktober in het gemeentehuis

Op dinsdagavond 26 oktober organiseert Tom in de buurt samen met het nieuwe Vrijwilligerspunt een Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis Alphen aan den Rijn. Organisaties brengen hier hun vrijwilligersvacatures onder de aandacht. Inwoners worden uitgenodigd om mogelijkheden te verkennen en vrijwilliger te worden. Komen dus! 

Dronefotografie gisteren 15:18

Alphen vanuit de lucht: een oase van groen in het Prinses IreneBos

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Prinses IreneBos, een natuurgebied van maar liefst 24 hectare groot.

Alphens Restaurantweek 2021 gisteren 12:53

De beste Argentijnse gerechten eet je bij El Caballo

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij El Caballo geniet je van de lekkerste authentieke Argentijnse gerechten.

Politiek gisteren 11:46

Voortaan ook kiezen voor ja/ja sticker

De brievenbussen kunnen, als het aan de Alphense gemeenteraad ligt, voortaan worden voorzien van een ja/ja sticker. Daarmee geeft de bewoner aan graag al het drukwerk te ontvangen.