Alphens

SHJVS ziet graag dat Stolpersteine twee keer per jaar worden opgepoetst

Op dit moment liggen er in de gemeente Alphen aan den Rijn al zes Stolpersteine en in december komen er daar nog eens zes bij. Om de steentjes mooi te houden, zou de Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers (SHJVS) graag zien dat de Stolpersteine twee keer per jaar worden opgepoetst.

Stolpersteine zijn kleine betonnen steentjes met een messing bovenlaag die worden gelegd voor de huizen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde of omgekomen burgers gewoond hebben. Op zo’n steentje staat de naam van de bewoner, zijn of haar geboortejaar, het jaar van deportatie en de datum waarop en de plaats waar het slachtoffer vermoord is.

Op dit moment vind je zulke steentjes voor het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn en in Boskoop. Alphen telt 54 slachtoffers van de Jodenvervolging, Aarlanderveen één, Boskoop drie en Zwammerdam vier. Als alle stenen in Alphen en in de kernen voor de vermoorde Joodse medeburgers eenmaal gelegd zijn, wil SHJVS stenen leggen voor álle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Alphen aan den Rijn.

Oppoetsen

Het onderhouden van de Stolpersteine vraagt wel enige aandacht, zo vindt SHJVS. “De Stolpersteine hebben een messing plaatsje waarin de namen zijn gegrafeerd. Nadeel van dit plaatje is dat deze snel verkleurt. Wij zouden daarom graag zien dat de steentjes zo’n twee keer per jaar opgepoetst worden, zodat ze weer hun oorspronkelijke glans krijgen”, aldus secretaris Albert Bremer.

Met het oog op het aantal Stolpersteine die in totaal zullen worden geplaatst in Alphen aan den Rijn, verwacht SHJVS dat er ongeveer 10 mensen nodig zijn om één of meerdere steentjes te ‘adopteren’. “Dan blijven de Stolpersteine opvallen in het plaveisel.” Als je mee wilt draaien in deze ‘schoonmaakploeg’ dan kan je je opgeven via stolpersteine@shjvs.nl.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Weer in Alphen vandaag 15:29

Donderdagavond zware windstoten door storm Louis

Vanavond trekt storm louis over ons land. Het KNMI heeft vanaf 18:00 uur code geel afgegeven. Er worden zware windstoten verwacht, landinwaarts tot 90 kilometer per uur en aan de kust tot zo’n 110 kilometer per uur. Deze weersomstandigheden kunnen hinder veroorzaken voor verkeer en buitenactiviteiten.

Lezing vandaag 12:57

Boeiende lezing Children of the Labyrinth

Op dinsdag 12 maart verwelkomt Buurten&Zo met veel enthousiasme fotograaf en documentairemaker Marieke van der Velden, samen met Philip Brink, voor een boeiende lezing. Marieke, eerder jurylid bij het programma 'Het Perfecte Plaatje', brengt deze dag samen met Philip een fascinerende presentatie over hun meeslepende reportage: Children of the Labyrinth."

Blog Sport vandaag 11:44

Alphense Clubs moeten oppassen

Het voetbalprogramma voor zaterdag 24 februari ziet er als volgt uit: ARC – AFC’34; Ter Leede – Alphense Boys; UVS – Alphia; MMO – A.V.V Alphen.