Alphens

SHJVS ziet graag dat Stolpersteine twee keer per jaar worden opgepoetst

Op dit moment liggen er in de gemeente Alphen aan den Rijn al zes Stolpersteine en in december komen er daar nog eens zes bij. Om de steentjes mooi te houden, zou de Stichting Herdenking Joodse Vervolgingsslachtoffers (SHJVS) graag zien dat de Stolpersteine twee keer per jaar worden opgepoetst.

Stolpersteine zijn kleine betonnen steentjes met een messing bovenlaag die worden gelegd voor de huizen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoorde of omgekomen burgers gewoond hebben. Op zo’n steentje staat de naam van de bewoner, zijn of haar geboortejaar, het jaar van deportatie en de datum waarop en de plaats waar het slachtoffer vermoord is.

Op dit moment vind je zulke steentjes voor het gemeentehuis in Alphen aan den Rijn en in Boskoop. Alphen telt 54 slachtoffers van de Jodenvervolging, Aarlanderveen één, Boskoop drie en Zwammerdam vier. Als alle stenen in Alphen en in de kernen voor de vermoorde Joodse medeburgers eenmaal gelegd zijn, wil SHJVS stenen leggen voor álle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Alphen aan den Rijn.

Oppoetsen

Het onderhouden van de Stolpersteine vraagt wel enige aandacht, zo vindt SHJVS. “De Stolpersteine hebben een messing plaatsje waarin de namen zijn gegrafeerd. Nadeel van dit plaatje is dat deze snel verkleurt. Wij zouden daarom graag zien dat de steentjes zo’n twee keer per jaar opgepoetst worden, zodat ze weer hun oorspronkelijke glans krijgen”, aldus secretaris Albert Bremer.

Met het oog op het aantal Stolpersteine die in totaal zullen worden geplaatst in Alphen aan den Rijn, verwacht SHJVS dat er ongeveer 10 mensen nodig zijn om één of meerdere steentjes te ‘adopteren’. “Dan blijven de Stolpersteine opvallen in het plaveisel.” Als je mee wilt draaien in deze ‘schoonmaakploeg’ dan kan je je opgeven via stolpersteine@shjvs.nl.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 10:27

Politie zoekt mannen die motoren uit parkeergarage stalen

In de nacht van 7 op 8 oktober zijn twee motoren uit de parkeergarage van een appartementencomplex in Alphen aan den Rijn gestolen. De politie toonde beelden van de verdachten in het opsporingsprogramma Team West.

Advertorial Theater vandaag 09:21

Speel mee in een professionele theaterproductie

Bos Theaterproducties, producent van de succesvolle Herman Groen-voorstellingen, is op zoek naar amateurs (m/v/x) die mee willen spelen in de gloednieuwe komedie Rust en Vreugd. Een ontroerende, herkenbare en vooral tenenkrommend grappige muzikale voorstelling. Voor iedereen die het leven vol wil aangrijpen!

Politiek gisteren 19:22

Alleen opvang voor Oekraïense vluchtelingen aan Steekterweg

Naar aanleiding van onrust tijdens een bewonersavond over opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Steekterweg zijn er behoorlijk wat indianenverhalen in omloop. Wethouders Schotanus en Van As en burgemeester Spies nemen de moeite om rustig uit te leggen hoe het écht zit.

Advertorial Evenementen gisteren 18:07

Zaterdag 22 juli Sama Sama Summer Party

Op veler verzoek wordt alsnog een Sama Sama Party georganiseerd! Zoals aangekondigd wordt dit jaar geen groot Sama Sama Festival georganiseerd. Naar aanleiding van vele verzoeken heeft het bestuur echter besloten toch een Sama Sama Summer Party te lanceren.

Maatschappelijk gisteren 17:00

Voorzitter Alphense Voedselbank fietst 825 kilometer voor sponsorgeld

Het nieuwe pand van de Voedselbank is al even in gebruik genomen en werd afgelopen weekend geopend. De afgelopen maanden heeft het team vrijwilligers gemerkt dat het toch erg warm wordt in de uitdeelruimte. Voorzitter Dirk van Kampen zal daarom ruim 800 kilometer fietsen om sponsorgeld op te halen.