WIJdezorg
Advertorial Overige

Studenten geven collegereeks aan bewoners van Rhijndael en Driehof

De Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan heeft bij twee locaties van WIJdezorg een collegereeks gegeven. Een mooi en leerzaam iets, zowel voor de bewoners als voor de studenten die de colleges geven.

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan streeft naar een maatschappij waarin een leven lang leren voor iedereen in Nederland de norm is. Om hieraan een impactvolle bijdrage te leveren, organiseerden zij interactieve seniorencolleges, gegeven door studenten. De activiteiten zijn cognitief uitdagend en verbinden generaties met elkaar door middel van het delen van kennis. Want persoonlijke groei is niet afhankelijk van leeftijd.

De studenten die de colleges gaven konden zelf een onderwerp kiezen uit hun studie of vakgebied. Zij gaven dus een seniorencollege over een onderwerp dat echt hun interesse heeft en waarover ze graag vertellen en van gedachten wisselen met deelnemers. De studentendocent geeft altijd een collegereeks, dat wil zeggen een serie van vier verschillende colleges rondom één thema.

Binnen collegereeksen passen de studenten de colleges aan voor senioren, ook voor mensen met dementie. Ze organiseren interactieve colleges, juist gegeven door studenten, zodat de kloof tussen mensen met dementie en de maatschappij wordt verkleind. Hiermee bieden ze een betekenisvolle activiteit aan, waarbij gelet wordt op richtlijnen als een duidelijke structuur, veel afbeeldingen, veel interactie, veel terug naar vroeger. Er wordt nadruk gelegd op dat wat iemand nog wél kan.

Collegereeks in Rhijndael en Driehof

In juni kregen de bewoners in Rhijndael colleges over Noorse Mythologie, een weg naar de ondergang, Griekse Mythologie en saga’s van helden. Aan de bewoners van het verzorgingshuis in Driehof werd ook een collegereeks gegeven. Daar was het onderwerp ‘slimme computers’. Aan bewoners werd een algemene vraag gesteld zoals: 'Zou u een krant lezen als die door een computer geschreven is?' of 'Is een schilderij gemaakt door een computer ook kunst?'

De colleges gingen niet inhoudelijk over het werken met computers, maar meer over wat een computer zoal kan. Zo ontstond er, mede door de inzet van student Celine, een interactie met bewoners die luisteren, kijken, meedenken en zo met elkaar in gesprek gaan tijdens deze colleges. Een mooie ervaring, zowel voor de bewoners als voor de studenten.


Meer nieuws

Blog Politiek gisteren 20:01

MINERVA Gratis parkeren

Sinterklaas is vroeg dit jaar. De winkeliers in het Alphense stadshart krijgen een cadeautje: voortaan mogen bezoekers anderhalf uur gratis parkeren 'achter de slagbomen'. Het venijn zit in het woordje 'gratis'. Want, natuurlijk is het om de dooie dood niet gratis.

Verkeer en vervoer gisteren 17:24

Werkzaamheden aan het spoor in Alphen aan den Rijn in volle gang

Een lang weekend rijden er geen treinen van en naar Alphen aan den Rijn. Er worden namelijk werkzaamheden uitgevoerd aan het spoor. Dit om vanaf 13 december elk kwartier een trein te kunnen laten rijden tussen Alphen aan den Rijn en Utrecht Centraal.

Alphens Restaurantweek 2021 gisteren 16:36

Smullen van een heerlijk viergangen diner bij Lekker eten en drinken

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij Lekker eten en drinken leggen ze je in de watten met een viergangen diner.

Winactie Overige gisteren 15:57

Winnen: een volledig verzorgd avondje uit van Ladies Time-Out

Tijdens het volledig verzorgde avondje uit van Ladies Time-Out word je helemaal in de watten gelegd. Wij mogen een ticket weggeven! Wie van je vriendinnen, moeder, tante, buurvrouw of sterke powervrouw gun jij een heerlijk verzorgd avondje uit?

Advertorial Muziek gisteren 14:20

Zelfgeschreven popliedjes uitvoeren met een klassiek ensemble? Jazeker!

De Nieuwe Muziekschool Alphen heeft dit seizoen een bijzonder project: leerlingen van verschillende afdelingen van de NMSA schrijven een eigen liedje. Vervolgens wordt bij elk van deze liedjes een arrangement gemaakt met klassieke instrumenten, zoals viool, cello of harp.