WIJdezorg
Advertorial Overige

Studenten geven collegereeks aan bewoners van Rhijndael en Driehof

De Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan heeft bij twee locaties van WIJdezorg een collegereeks gegeven. Een mooi en leerzaam iets, zowel voor de bewoners als voor de studenten die de colleges geven.

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan streeft naar een maatschappij waarin een leven lang leren voor iedereen in Nederland de norm is. Om hieraan een impactvolle bijdrage te leveren, organiseerden zij interactieve seniorencolleges, gegeven door studenten. De activiteiten zijn cognitief uitdagend en verbinden generaties met elkaar door middel van het delen van kennis. Want persoonlijke groei is niet afhankelijk van leeftijd.

De studenten die de colleges gaven konden zelf een onderwerp kiezen uit hun studie of vakgebied. Zij gaven dus een seniorencollege over een onderwerp dat echt hun interesse heeft en waarover ze graag vertellen en van gedachten wisselen met deelnemers. De studentendocent geeft altijd een collegereeks, dat wil zeggen een serie van vier verschillende colleges rondom één thema.

Binnen collegereeksen passen de studenten de colleges aan voor senioren, ook voor mensen met dementie. Ze organiseren interactieve colleges, juist gegeven door studenten, zodat de kloof tussen mensen met dementie en de maatschappij wordt verkleind. Hiermee bieden ze een betekenisvolle activiteit aan, waarbij gelet wordt op richtlijnen als een duidelijke structuur, veel afbeeldingen, veel interactie, veel terug naar vroeger. Er wordt nadruk gelegd op dat wat iemand nog wél kan.

Collegereeks in Rhijndael en Driehof

In juni kregen de bewoners in Rhijndael colleges over Noorse Mythologie, een weg naar de ondergang, Griekse Mythologie en saga’s van helden. Aan de bewoners van het verzorgingshuis in Driehof werd ook een collegereeks gegeven. Daar was het onderwerp ‘slimme computers’. Aan bewoners werd een algemene vraag gesteld zoals: 'Zou u een krant lezen als die door een computer geschreven is?' of 'Is een schilderij gemaakt door een computer ook kunst?'

De colleges gingen niet inhoudelijk over het werken met computers, maar meer over wat een computer zoal kan. Zo ontstond er, mede door de inzet van student Celine, een interactie met bewoners die luisteren, kijken, meedenken en zo met elkaar in gesprek gaan tijdens deze colleges. Een mooie ervaring, zowel voor de bewoners als voor de studenten.


Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving vandaag 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden vandaag 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving vandaag 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken vandaag 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving vandaag 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.