Josh Walet

Succesvolle operatie: ruim zeventig jaar oude kastanjeboom staat op zijn nieuwe plek

Het was een spectaculair gezicht maandag. De grote kastanjeboom op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en de Prins Bernhardlaan van ruim zeventig jaar oud en veertien meter hoog werd in één dag uitgegraven, opgetild en een stukje verderop op de Anna van Burenlaan weer herplant.

Aan de Ambonstraat/Willem de Zwijgerlaan en de Prins Bernhardlaan in Alphen komen zestig huurappartementen. Het verplaatsen van de ruim zeventig jaar oude kastanjeboom maakt onderdeel uit van het plan. De boom moest verhuisd worden naar een nieuwe locatie iets verderop, aan de Anna van Burenlaan. Aangezien de kastanjeboom een beleidsmatige status heeft als beschermwaardige boom, was dit een project dat de nodige voorbereiding vereiste.

Voorbereidingen

Bogor Projectontwikkeling: “Bij aanvang van het project is de kluit gedeeltelijk vrij gegraven en een gietrand aangebracht om de boom te bewateren. In de nieuwe situatie wordt ook een gietrand aangebracht naast een beluchting onder de boom, zodat voeding, zuurstof en vocht optimaal geregeld zijn. In droge perioden kan de bewatering na herplaatsing wel oplopen van 800 tot 1.000 liter per week.”

Vooraf is de boom ingespoten met antiverdampingsmiddel. Aangezien de eerste bladeren nog voor verplaatsing van de boom zijn gevallen was dit noodzakelijk om de verdamping van het blad te minimaliseren. Eventuele negatieve effecten van het verlies aan wortels wordt hiermee zoveel mogelijk ondervangen. “Dit betekent ook dat de boom, bij droge omstandigheden, tot en met november bewaterd moet worden, zodat er een optimale uitgangssituatie gecreëerd wordt op de nieuwe locatie.”

In één dag verplaatsen

De verplaatsing van de ruim zeventig jaar oude en veertien meter hoge kastanjeboom nam maandag de hele dag in beslag. ’s Ochtends vroeg werd begonnen met het project. De kastanjeboom werd verticaal op de kraan gehesen, verplaatst, geplaatst en verankerd op de locatie aan de Anna van Burenlaan. De kruising Willem de Zwijgerlaan/Prins Bernhardlaan was afgesloten om de verplaatsing mogelijk te maken. Er was de nodige vertraging, maar het project kon wel in één dag worden afgerond. Na de plaatsing van de boom in het nieuwe plantgat schepten wethouder Gert-Jan Schotanus en Jan Bouter van Bogor Projectontwikkeling de eerste grond bij de boom. Aan het einde van de middag werd de kruising weer opengesteld voor verkeer.

Wat gaat er gebeuren nu de kastanjeboom op zijn plek staat? "De komende periode zal de boom met regelmaat bewaterd en gecontroleerd worden, waarbij de verwachting is dat de boom in het voorjaar van 2023 weer vol in het blad zal staan op de nieuwe locatie", aldus Bogor Projectontwikkeling. "We ronden hierbij een succesvol project af en leveren hiermee een bijdrage aan een duurzame samenleving met een investering van tienduizenden euro’s in de verplaatsing van de kastanjeboom."

Met onderstaande beelden krijg je een impressie van het verloop van de verplaatsing.

Foto album

Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:43

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 48 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van indrukwekkende talenten tijdens Scala On Stage en een helm aanschaffen voor je snorfiets tot aan de Alphense Bruggenrun. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Overige vandaag 13:51

Let op: maandag testbericht van NL-Alert

Je hebt vast wel eens een doordringend alarmgeluid op je telefoon melding gehad van NL-Alert. Schrik niet, maandag 5 december om 12:00 uur wordt opnieuw een NL-Alert gestuurd.

Limesjaar 2022 vandaag 12:25

ROMEINEN Overstromingen

Het Alphense castellum Albaniana is rond het jaar 41 gebouwd op een ongunstige plek vlak aan de rivier Oude Rijn. Daarom hadden de soldaten in het fort regelmatig natte voeten. Sterker nog: het is een aantal keren voorgekomen dat hevige overstromingen behoorlijk wat schade aanrichtten.

Werken vandaag 09:32

De nieuwste vacatures van week 48

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.