Josh Walet

Succesvolle operatie: ruim zeventig jaar oude kastanjeboom staat op zijn nieuwe plek

Het was een spectaculair gezicht maandag. De grote kastanjeboom op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en de Prins Bernhardlaan van ruim zeventig jaar oud en veertien meter hoog werd in één dag uitgegraven, opgetild en een stukje verderop op de Anna van Burenlaan weer herplant.

Aan de Ambonstraat/Willem de Zwijgerlaan en de Prins Bernhardlaan in Alphen komen zestig huurappartementen. Het verplaatsen van de ruim zeventig jaar oude kastanjeboom maakt onderdeel uit van het plan. De boom moest verhuisd worden naar een nieuwe locatie iets verderop, aan de Anna van Burenlaan. Aangezien de kastanjeboom een beleidsmatige status heeft als beschermwaardige boom, was dit een project dat de nodige voorbereiding vereiste.

Voorbereidingen

Bogor Projectontwikkeling: “Bij aanvang van het project is de kluit gedeeltelijk vrij gegraven en een gietrand aangebracht om de boom te bewateren. In de nieuwe situatie wordt ook een gietrand aangebracht naast een beluchting onder de boom, zodat voeding, zuurstof en vocht optimaal geregeld zijn. In droge perioden kan de bewatering na herplaatsing wel oplopen van 800 tot 1.000 liter per week.”

Vooraf is de boom ingespoten met antiverdampingsmiddel. Aangezien de eerste bladeren nog voor verplaatsing van de boom zijn gevallen was dit noodzakelijk om de verdamping van het blad te minimaliseren. Eventuele negatieve effecten van het verlies aan wortels wordt hiermee zoveel mogelijk ondervangen. “Dit betekent ook dat de boom, bij droge omstandigheden, tot en met november bewaterd moet worden, zodat er een optimale uitgangssituatie gecreëerd wordt op de nieuwe locatie.”

In één dag verplaatsen

De verplaatsing van de ruim zeventig jaar oude en veertien meter hoge kastanjeboom nam maandag de hele dag in beslag. ’s Ochtends vroeg werd begonnen met het project. De kastanjeboom werd verticaal op de kraan gehesen, verplaatst, geplaatst en verankerd op de locatie aan de Anna van Burenlaan. De kruising Willem de Zwijgerlaan/Prins Bernhardlaan was afgesloten om de verplaatsing mogelijk te maken. Er was de nodige vertraging, maar het project kon wel in één dag worden afgerond. Na de plaatsing van de boom in het nieuwe plantgat schepten wethouder Gert-Jan Schotanus en Jan Bouter van Bogor Projectontwikkeling de eerste grond bij de boom. Aan het einde van de middag werd de kruising weer opengesteld voor verkeer.

Wat gaat er gebeuren nu de kastanjeboom op zijn plek staat? "De komende periode zal de boom met regelmaat bewaterd en gecontroleerd worden, waarbij de verwachting is dat de boom in het voorjaar van 2023 weer vol in het blad zal staan op de nieuwe locatie", aldus Bogor Projectontwikkeling. "We ronden hierbij een succesvol project af en leveren hiermee een bijdrage aan een duurzame samenleving met een investering van tienduizenden euro’s in de verplaatsing van de kastanjeboom."

Met onderstaande beelden krijg je een impressie van het verloop van de verplaatsing.

Foto album

Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen gisteren 17:06

Doe mee! Win twee tickets voor de Alphense Oktoberfeesten

Eén groot feest! Op 6 en 7 oktober vinden de Alphense Oktoberfeesten plaats. Heb jij nog geen kaartjes bemachtigd? Niet getreurd. Alphens.nl mag twee tickets weggeven voor de vrijdagavond van de Oktoberfeesten.

Film gisteren 16:14

Alphense Kylian de Pagter (17) te zien in bioscoopfilm

Kylian (17) uit Alphen aan den Rijn heeft al jong zijn passie gevonden: toneelspelen. Heel Nederland heeft hem al kunnen zien in de televisieserie De verschrikkelijke jaren tachtig. Vanaf 21 september is de Alphenaar ook te zien in de bioscoopfilm Toen we van de Duitsers verloren.

Blog Sport gisteren 15:23

Iedereen gaat weer voetballen

Ook de clubs in de lagere klassen beginnen komend weekeinde aan de competitie 2023 / 2024. Alphia ontvangt zaterdag SVC’08 en Alphen gaat in Sassenheim voetballen tegen Teylingen, een club die wel eens tot de titelfavorieten kan gaan behoren.