Josh Walet

Succesvolle operatie: ruim zeventig jaar oude kastanjeboom staat op zijn nieuwe plek

Het was een spectaculair gezicht maandag. De grote kastanjeboom op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en de Prins Bernhardlaan van ruim zeventig jaar oud en veertien meter hoog werd in één dag uitgegraven, opgetild en een stukje verderop op de Anna van Burenlaan weer herplant.

Aan de Ambonstraat/Willem de Zwijgerlaan en de Prins Bernhardlaan in Alphen komen zestig huurappartementen. Het verplaatsen van de ruim zeventig jaar oude kastanjeboom maakt onderdeel uit van het plan. De boom moest verhuisd worden naar een nieuwe locatie iets verderop, aan de Anna van Burenlaan. Aangezien de kastanjeboom een beleidsmatige status heeft als beschermwaardige boom, was dit een project dat de nodige voorbereiding vereiste.

Voorbereidingen

Bogor Projectontwikkeling: “Bij aanvang van het project is de kluit gedeeltelijk vrij gegraven en een gietrand aangebracht om de boom te bewateren. In de nieuwe situatie wordt ook een gietrand aangebracht naast een beluchting onder de boom, zodat voeding, zuurstof en vocht optimaal geregeld zijn. In droge perioden kan de bewatering na herplaatsing wel oplopen van 800 tot 1.000 liter per week.”

Vooraf is de boom ingespoten met antiverdampingsmiddel. Aangezien de eerste bladeren nog voor verplaatsing van de boom zijn gevallen was dit noodzakelijk om de verdamping van het blad te minimaliseren. Eventuele negatieve effecten van het verlies aan wortels wordt hiermee zoveel mogelijk ondervangen. “Dit betekent ook dat de boom, bij droge omstandigheden, tot en met november bewaterd moet worden, zodat er een optimale uitgangssituatie gecreëerd wordt op de nieuwe locatie.”

In één dag verplaatsen

De verplaatsing van de ruim zeventig jaar oude en veertien meter hoge kastanjeboom nam maandag de hele dag in beslag. ’s Ochtends vroeg werd begonnen met het project. De kastanjeboom werd verticaal op de kraan gehesen, verplaatst, geplaatst en verankerd op de locatie aan de Anna van Burenlaan. De kruising Willem de Zwijgerlaan/Prins Bernhardlaan was afgesloten om de verplaatsing mogelijk te maken. Er was de nodige vertraging, maar het project kon wel in één dag worden afgerond. Na de plaatsing van de boom in het nieuwe plantgat schepten wethouder Gert-Jan Schotanus en Jan Bouter van Bogor Projectontwikkeling de eerste grond bij de boom. Aan het einde van de middag werd de kruising weer opengesteld voor verkeer.

Wat gaat er gebeuren nu de kastanjeboom op zijn plek staat? "De komende periode zal de boom met regelmaat bewaterd en gecontroleerd worden, waarbij de verwachting is dat de boom in het voorjaar van 2023 weer vol in het blad zal staan op de nieuwe locatie", aldus Bogor Projectontwikkeling. "We ronden hierbij een succesvol project af en leveren hiermee een bijdrage aan een duurzame samenleving met een investering van tienduizenden euro’s in de verplaatsing van de kastanjeboom."

Met onderstaande beelden krijg je een impressie van het verloop van de verplaatsing.

Foto album

Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)
Verplaatsing kastanjeboom (foto: Josh Walet)


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.