Josh Walet

De Alphense Hondenbezitter presenteert nieuw plan voor hondenspeelpark

Na een afgewezen voorstel heeft Stichting de Alphense Hondenbezitter een verbeterd plan opgesteld voor het nieuwe hondenspeelpark aan het Goudse Rijpad, in samenwerking met Martin Gaus hondenschool.

Stichting de Alphense Hondenbezitter maakt al een aantal jaren gebruik van een terrein op De Schans voor de activiteiten van de leden en hun honden. Bij iedereen was bekend dat het hier om een tijdelijke voorziening ging. Aan het Goudse Rijpad moet nu een permanent losloopgebied komen. Hiervoor zijn twee opties: het terrein wordt door de Alphense Hondenbezitter gehuurd óf het wordt een openbaar terrein voor alle Alphense honden.

Afgewezen voorstel

De Alphense Hondenbezitter is duidelijk over haar voorkeur. “In de openbare variant zouden wij van alles moeten, maar kunnen en mogen we niets. Daar passen we als stichting voor.” Op 3 februari heeft de gemeente de twee genoemde opties afgewezen: volgens hen was de vervuiling en de veiligheid een grote uitdaging. Ook de vraag wie het terrein gaat beheren was erg lastig. De gemeente heeft de Alphense Hondenbezitter en de verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Schotanus gevraagd om een nieuw voorstel. "We gaan opnieuw met de Alphense Hondenbezitter om de tafel en we zullen ook andere hondenclubs bij de gesprekken betrekken”, aldus Schotanus.

Nieuw plan

Stichting de Alphense Hondenbezitter heeft nu een nieuw plan gemaakt voor het hondenspeelpark waarbij de handen ineen geslagen worden met Martin Gaus Hondenschool, voormalig Basic Hondenschool. Deze hondenschool heeft zijn terrein gelegen bij ARC onlangs moeten verlaten doordat de gemeente Alphen aan den Rijn het huurcontract heeft beëindigd. Samen komen zij met een verbeterd voorstel voor het terrein aan het Goudse Rijpad.

Op 3 februari heeft de gemeente gevraagd om een plan met betere financiële stabiliteit en een samenwerking. Deze verzoeken zijn beide verwerkt in het nieuwe plan. Ook wordt aangetoond dat een gesloten locatie meer voordelen heeft. Verder heeft het maatschappelijk belang in het nieuwe plan een groter aandeel, wat volgens de betrokken partijen belangrijk is vanwege het dierenwelzijn en het onderhouden van sociale contacten. In het plan zijn voorzieningen als stromend water, prullenbakken, bankjes en regels als een opruimplicht meegenomen.

Op het nieuwe terrein zal een accommodatie voor koffie en thee komen, bomen voor schaduw en verharde paden voor minder validen. Voor honden komen er voorzieningen zoals speeltoestellen, zwemstrandjes en een omheind veld voor minder gesocialiseerde honden. Ook zal er een zone zijn waar hondentraining gegeven kan worden door Martin Gaus hondenschool.

De Alphense Hondenbezitter heeft het voorstel ingediend bij de gemeente. Het huidige tijdelijke terrein is een bedrijventerrein dat moet worden uitgegeven, dus de stichting hoopt tijdig een nieuw, permanent hondenpark te kunnen realiseren.

Alphense Hondenpark


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”

Advertorial Overige vandaag 10:55

Senioren colleges in het buurthuis AquaRijn

De komende twee maanden organiseert Buurthuis AquaRijn voor het eerst senioren colleges in samenwerking met stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Op woensdag 18 mei van 19:30 tot 20:30 uur zal het eerste college plaatsvinden: De inzet van slimme technologie bij rampenbestrijding. Toegang is gratis.