Bibliotheek Rijn en Venen / Architect: Common Affairs

De nieuwe bibliotheek moet de ‘Huiskamer van de Stad’ worden

De werkzaamheden voor de nieuwe bibliotheek in het Alphense centrum zijn nog in volle gang. Het nieuwe gebouw moet een plek worden waar je naartoe gaat om te ontspannen en waar je deel uitmaakt van het sociale leven. Echt een ‘huiskamer van de stad’, zoals directeur Hester van Beek het noemt.

Het wordt een gebouw zonder naam, de nieuwe bibliotheek die verrijst op de hoek van de Aarkade en De Vest in het centrum van Alphen. Maar de plannen voor de bibliotheek zijn groots.

Huiskamer van de Stad

De nieuwe bibliotheek wordt een echte ‘Third Place’. Een third place of derde plek, is de plek waar je, naast je woning en werk, naar toe gaat om te ontspannen en waar je deel uitmaakt van het sociale leven. “Je moet het zien als een ruimte zoals een park of een plein. Het zijn de plekken waar je vrienden ontmoet of vreemden ‘bekijkt’. Een plek waar je consumeert omdat het moet of omdat het kan. Waar je uitgaat of waar je graag bent omdat het er aangenaam is”, vertelt Hester van Beek.

De nieuwe Bibliotheek in Alphen is ook zo’n plek. Ontmoeting, ontwikkeling, verbinding en verrijking staan centraal in het nieuwe pand, nog meer als dat we al hadden in de oude vestiging. “In de nieuwe locatie hebben we in het interieurontwerp veel aandacht besteed aan het creëren van een dergelijke plek waar iedereen zich welkom voelt en graag verblijft, de Huiskamer van de Stad. Daar komt dan de programmering nog eens bij, waardoor het een bloeiende culturele basisvoorziening wordt. Dat is iets waar Alphen behoefte aan heeft.”

Erfgoed, Duurzaamheid, en Taal & Verhaal

Naast het klassieke aanbod en de uitgebreide collectie (digitale) boeken en tijdschriften, kun je in de nieuwe bibliotheek ook terecht voor drie thema’s: Taal & Verhaal, Erfgoed en Duurzaamheid.

Van Beek legt uit: “We programmeren alleen maar in co-creatie, dat wil zeggen altijd met minstens een andere partner. Je kan straks een bezoek brengen aan het Erfgoedcentrum en het Huis van Duurzaamheid. In het Erfgoedcentrum krijgt de studiezaal van het gemeentearchief een plek en besteden we ook veel aandacht aan de beleving van erfgoed. We willen erfgoed zichtbaar maken en er de centrale plek in Alphen voor zijn. Dit doen we door middel van programmering: tentoonstellingen, lezingen, cursussen, en educatieve programma’s voor scholen. En altijd in samenwerking met lokale organisaties die zich met erfgoed bezighouden zoals de historische verenigingen.”

Binnen het Huis van Duurzaamheid wilt Bibliotheek Rijn en Venen het thema in de gemeente breed op de kaart zetten. “Dat doen we in samenwerking met de gemeente en heel veel netwerkpartners die zich met Duurzaamheid bezighouden. Het Huis van Duurzaamheid bestaat ook uit programmering: Duurzaamheidsspreekuren, De Proeftuin, Tegenlicht Meet-ups, debatten, lezingen, cursussen, Duurzaamheidsmarkt en educatieve programma’s voor scholen. En dit groeit maar verder.”

Binnen het thema Taal & Verhaal zal een programmering worden neergezet voor kinderen en volwassenen, waarbij het vertellen van verhalen en taal een belangrijk uitganspunt vormt. “Dit is heel breed en varieert van eenmalige activiteiten tot wekelijk terugkerende activiteiten”, vertelt Van Beek. “Het Taalhuis is een belangrijke pijler waarbij we aandacht besteden aan de ontwikkeling van basisvaardigheden. Zowel aan het beter leren spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal als aan digitale vaardigheden.”

Een ruimte voor iedereen

Nieuw is ook dat de bibliotheek op zondag opengaat, gelijk met de winkeltijden. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een laagdrempelige culturele programmering op de zondagmiddag. “Ook nieuw is dat we meer horeca krijgen in de vestiging, die met name zorgt dat je bij je tijdschrift, krant, boek of tablet ook een goede kop koffie en een broodje kan bestellen.” Er komen ook heel veel studie- en leesplekken in de bibliotheek met goede Wi-Fi. “We zien dat veel jongeren en studenten maar ook ZZP’ers daar behoefte aan hebben. En er valt nog veel meer te beleven, maar dat mag iedereen zelf komen bekijken en ervaren straks”, lacht Van Beek. Lokale organisaties krijgen ook een vaste plek, waaronder de VVV.

Alphenaren betrekken bij het maken van kunst

In de nieuwe bibliotheek komt ook een boomhut als blikvanger, waar ook vergaderingen plaats kunnen vinden en gelezen kan worden. Voor Bibliotheek Rijn en Venen maakt een dergelijk project uit van één van hun kerntaken. Van Beek legt uit: “Kunst en Cultuur is één van de vijf kerntaken die wij als bibliotheek hebben. Wij vinden het belangrijk om met mooie kunstprojecten inwoners te betrekken bij het maken van kunst.”

Daarom starten ze met een groot community art project genaamd ‘Onderlinge Verbondenheid’. “Het mooie is dat doordat we het kunstwerk samen met inwoners maken, ze straks altijd een stukje van zichzelf in de bibliotheek terug zullen zien. Wij zijn erg blij dat we, nu we een dergelijk mooi en groot pand hebben, veel meer aandacht kunnen besteden aan Kunst en Cultuur en aan talentontwikkeling van alle inwoners. Zo kunnen we ervoor zorgen dat zij op een laagdrempelige manier met kunst in aanraking kunnen komen. Kunst en cultuur zorgen er immers voor dat je je goed voelt en ontspant. Daarnaast vergroot het je wereld, zet kunst je aan het denken, brengt het je op ideeën en heeft het een verbindende factor. Het is voor alle inwoners belangrijk om een bloeiend cultureel leven te stimuleren in Alphen en daar dragen wij als grootste culturele instelling heel graag ons steentje aan bij.”

Opening nieuwe bibliotheek

Ook in de nieuwe bibliotheek worden er voorbereidingen getroffen om corona-proof open te gaan. “Momenteel zijn we in de oude bibliotheek ook open volgens coronaprotocol vanuit de Vereniging openbare Bibliotheken. Ook voor de nieuwbouw zijn we nu al met het scenario voor de anderhalvemeter bibliotheek bezig. We kunnen straks dus ook corona-proof open met onze horeca en andere activiteiten.”

Inmiddels is het gebouw bouwkundig opgeleverd. “De interieurbouwer Zwartwoud is momenteel druk met de afbouw van het interieur. Alle meubels moeten nog gemaakt en geplaatst worden. Dit duur minstens tot eind juli.” Een concrete datum wat betreft de opening van de nieuwe bibliotheek is nog niet bekend, maar het streven is om de deuren in september te openen.

impressie nieuwe bibliotheek 2.jpg

Bibliotheek Rijn en Venen / Architect: Common Affairs


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 12:02

ROMEINEN Textiel

Onder een bepantsering draagt elke soldaat een tunica. Oneerbiedig gezegd: een ruimvallende jurk die boven de knie eindigt. Elke burger en elke slaaf draagt ook een tunica. Net als alle vrouwen. De kleurrijke Romeinse tunica’s worden meestal gemaakt van wol en ook wel van linnen.

Politiek vandaag 10:15

Gemeenteraad wil buurtbus in hele gemeente

Vooral de dorpen hebben geen of slecht openbaar vervoer. De reguliere buslijnen van Arriva rijden in de gemeente Alphen aan den Rijn niet overal. Daarom heeft de raad een initiatiefvoorstel voor het instellen van een buurtbus gemaakt.

Politiek gisteren 18:49

Parkeerbeleid voor hele gemeente is vastgesteld

Het beleid rond het parkeren in de hele gemeente Alphen aan den Rijn is donderdag 24 september door de gemeenteraad gewijzigd. Daarmee is het beleid gemoderniseerd. Een belangrijke wijziging is de norm die wijzigt van prijsklasse naar oppervlakte.

Cultuur gisteren 16:35

Het moment is daar: de ‘huiskamer van de stad’ is officieel geopend

Genodigden kwamen op zaterdagochtend bijeen voor de officiële opening van de nieuwe bibliotheek. Met een tot in de puntjes geregisseerde performance en speeches van directeur Hester van Beek en wethouder Kees van Velzen, was het moment vandaag eindelijk daar: de opening van de ‘huiskamer van de stad’.

Alphense Zendmast gisteren 12:13

Alphense zendmast oranje verlicht voor opening nieuwe bibliotheek

Vandaag, zaterdag 26 september, opent de nieuwe bibliotheek in het Alphense centrum officieel haar deuren. Speciaal voor deze gelegenheid kleurt de Alphense zendmast oranje, de kleur waar Bibliotheek Rijn en Venen om bekend staat.