Bibliotheek Rijn en Venen / Architect: Common Affairs

De nieuwe bibliotheek moet de ‘Huiskamer van de Stad’ worden

De werkzaamheden voor de nieuwe bibliotheek in het Alphense centrum zijn nog in volle gang. Het nieuwe gebouw moet een plek worden waar je naartoe gaat om te ontspannen en waar je deel uitmaakt van het sociale leven. Echt een ‘huiskamer van de stad’, zoals directeur Hester van Beek het noemt.

Het wordt een gebouw zonder naam, de nieuwe bibliotheek die verrijst op de hoek van de Aarkade en De Vest in het centrum van Alphen. Maar de plannen voor de bibliotheek zijn groots.

Huiskamer van de Stad

De nieuwe bibliotheek wordt een echte ‘Third Place’. Een third place of derde plek, is de plek waar je, naast je woning en werk, naar toe gaat om te ontspannen en waar je deel uitmaakt van het sociale leven. “Je moet het zien als een ruimte zoals een park of een plein. Het zijn de plekken waar je vrienden ontmoet of vreemden ‘bekijkt’. Een plek waar je consumeert omdat het moet of omdat het kan. Waar je uitgaat of waar je graag bent omdat het er aangenaam is”, vertelt Hester van Beek.

De nieuwe Bibliotheek in Alphen is ook zo’n plek. Ontmoeting, ontwikkeling, verbinding en verrijking staan centraal in het nieuwe pand, nog meer als dat we al hadden in de oude vestiging. “In de nieuwe locatie hebben we in het interieurontwerp veel aandacht besteed aan het creëren van een dergelijke plek waar iedereen zich welkom voelt en graag verblijft, de Huiskamer van de Stad. Daar komt dan de programmering nog eens bij, waardoor het een bloeiende culturele basisvoorziening wordt. Dat is iets waar Alphen behoefte aan heeft.”

Erfgoed, Duurzaamheid, en Taal & Verhaal

Naast het klassieke aanbod en de uitgebreide collectie (digitale) boeken en tijdschriften, kun je in de nieuwe bibliotheek ook terecht voor drie thema’s: Taal & Verhaal, Erfgoed en Duurzaamheid.

Van Beek legt uit: “We programmeren alleen maar in co-creatie, dat wil zeggen altijd met minstens een andere partner. Je kan straks een bezoek brengen aan het Erfgoedcentrum en het Huis van Duurzaamheid. In het Erfgoedcentrum krijgt de studiezaal van het gemeentearchief een plek en besteden we ook veel aandacht aan de beleving van erfgoed. We willen erfgoed zichtbaar maken en er de centrale plek in Alphen voor zijn. Dit doen we door middel van programmering: tentoonstellingen, lezingen, cursussen, en educatieve programma’s voor scholen. En altijd in samenwerking met lokale organisaties die zich met erfgoed bezighouden zoals de historische verenigingen.”

Binnen het Huis van Duurzaamheid wilt Bibliotheek Rijn en Venen het thema in de gemeente breed op de kaart zetten. “Dat doen we in samenwerking met de gemeente en heel veel netwerkpartners die zich met Duurzaamheid bezighouden. Het Huis van Duurzaamheid bestaat ook uit programmering: Duurzaamheidsspreekuren, De Proeftuin, Tegenlicht Meet-ups, debatten, lezingen, cursussen, Duurzaamheidsmarkt en educatieve programma’s voor scholen. En dit groeit maar verder.”

Binnen het thema Taal & Verhaal zal een programmering worden neergezet voor kinderen en volwassenen, waarbij het vertellen van verhalen en taal een belangrijk uitganspunt vormt. “Dit is heel breed en varieert van eenmalige activiteiten tot wekelijk terugkerende activiteiten”, vertelt Van Beek. “Het Taalhuis is een belangrijke pijler waarbij we aandacht besteden aan de ontwikkeling van basisvaardigheden. Zowel aan het beter leren spreken, lezen en schrijven van de Nederlandse taal als aan digitale vaardigheden.”

Een ruimte voor iedereen

Nieuw is ook dat de bibliotheek op zondag opengaat, gelijk met de winkeltijden. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een laagdrempelige culturele programmering op de zondagmiddag. “Ook nieuw is dat we meer horeca krijgen in de vestiging, die met name zorgt dat je bij je tijdschrift, krant, boek of tablet ook een goede kop koffie en een broodje kan bestellen.” Er komen ook heel veel studie- en leesplekken in de bibliotheek met goede Wi-Fi. “We zien dat veel jongeren en studenten maar ook ZZP’ers daar behoefte aan hebben. En er valt nog veel meer te beleven, maar dat mag iedereen zelf komen bekijken en ervaren straks”, lacht Van Beek. Lokale organisaties krijgen ook een vaste plek, waaronder de VVV.

Alphenaren betrekken bij het maken van kunst

In de nieuwe bibliotheek komt ook een boomhut als blikvanger, waar ook vergaderingen plaats kunnen vinden en gelezen kan worden. Voor Bibliotheek Rijn en Venen maakt een dergelijk project uit van één van hun kerntaken. Van Beek legt uit: “Kunst en Cultuur is één van de vijf kerntaken die wij als bibliotheek hebben. Wij vinden het belangrijk om met mooie kunstprojecten inwoners te betrekken bij het maken van kunst.”

Daarom starten ze met een groot community art project genaamd ‘Onderlinge Verbondenheid’. “Het mooie is dat doordat we het kunstwerk samen met inwoners maken, ze straks altijd een stukje van zichzelf in de bibliotheek terug zullen zien. Wij zijn erg blij dat we, nu we een dergelijk mooi en groot pand hebben, veel meer aandacht kunnen besteden aan Kunst en Cultuur en aan talentontwikkeling van alle inwoners. Zo kunnen we ervoor zorgen dat zij op een laagdrempelige manier met kunst in aanraking kunnen komen. Kunst en cultuur zorgen er immers voor dat je je goed voelt en ontspant. Daarnaast vergroot het je wereld, zet kunst je aan het denken, brengt het je op ideeën en heeft het een verbindende factor. Het is voor alle inwoners belangrijk om een bloeiend cultureel leven te stimuleren in Alphen en daar dragen wij als grootste culturele instelling heel graag ons steentje aan bij.”

Opening nieuwe bibliotheek

Ook in de nieuwe bibliotheek worden er voorbereidingen getroffen om corona-proof open te gaan. “Momenteel zijn we in de oude bibliotheek ook open volgens coronaprotocol vanuit de Vereniging openbare Bibliotheken. Ook voor de nieuwbouw zijn we nu al met het scenario voor de anderhalvemeter bibliotheek bezig. We kunnen straks dus ook corona-proof open met onze horeca en andere activiteiten.”

Inmiddels is het gebouw bouwkundig opgeleverd. “De interieurbouwer Zwartwoud is momenteel druk met de afbouw van het interieur. Alle meubels moeten nog gemaakt en geplaatst worden. Dit duur minstens tot eind juli.” Een concrete datum wat betreft de opening van de nieuwe bibliotheek is nog niet bekend, maar het streven is om de deuren in september te openen.

impressie nieuwe bibliotheek 2.jpg

Bibliotheek Rijn en Venen / Architect: Common Affairs


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!