Er is nog hoop: protest tegen sluiting HAP kan effect hebben

Henk van Gerven (SP) stelde eerder Kamervragen over de sluiting van de Huisartsenpost (HAP) in Alphen. In een antwoord laat minister Bruno Bruins weten dat de plannen de komende maanden worden besproken met belanghebbenden. Reacties en adviezen worden meegenomen, dus protesteren tegen de sluiting kan effect hebben.

Vanaf 2021 moeten inwoners gaat de HAP in Alphen ’s nachts sluiten. Overdag, ’s avonds en in de weekenden blijft de HAP in Alphen wel open. Dit heeft de Samenwerkende Huisartsendienst Rijnland (SHR) op woensdag 22 januari bekendgemaakt. In plaats daarvan kunnen Alphenaren naar het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Mensen die niet in de gelegenheid zijn om zelf naar het ziekenhuis te gaan, krijgen hulp van een huisarts via een thuisbezoek.

Niet blij

Inwoners van Alphen, evenals gemeenteraadsleden en wethouders, zijn niet blij met het besluit. Eerder werd er daarom al een handtekeningenactie gestart op initiatief van de SP. Inwoners uit Alphen, raadleden en wethouders waren hierbij aanwezig. Dat het gemeentebestuur niet blij is met de sluiting werd ook duidelijk tijdens de gemeenteraadsvergadering op donderdag 30 januari. Uit de beantwoording van de Kamervragen die zijn gesteld door Van Gerven (SP) blijkt dat er nog hoop is dat de HAP in Alphen ’s nachts open blijft.

Protest kan nut hebben

Voordat er een definitief besluit is genomen over de nachtelijke sluiting, worden eerst plannen getoetst aan de regiovisie op acute zorg. Daarnaast zal er de komende maanden worden samengewerkt met bewoners, gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders. “De reacties en adviezen worden meegenomen in het uiteindelijke voorstel; de huisartsen zullen medio juli 2020 een definitief besluit nemen”, laat de minister weten.

“Van de directie van de samenwerkende huisartsenposten heb ik begrepen dat de ketenpartners, zorgverzekeraars en cliëntenraad van de SHR en DDDB reeds betrokken zijn bij de planvorming. In de komende maanden gaat de directie van de samenwerkende huisartsenposten in gesprek met bewoners en gemeenten over de plannen. De huisartsen hebben nog geen besluit genomen; de definitieve besluitvorming vindt medio juli 2020 plaats.”

Betere organisatie

Volgens de minister biedt een samenwerking vanuit één locatie ook perspectieven: “Door samenwerking vanuit één locatie in de nacht is het mogelijk om de nachtzorg beter te organiseren.” Er zou meer afstemming mogelijk zijn, waardoor de zorg beter en veiliger wordt. “Ook wordt het zo mogelijk om beter op zorgvragen in de nacht te anticiperen. Bijvoorbeeld als een patiënt vervolgzorg nodig heeft, dan kan de patiënt worden doorverwezen naar de naastgelegen Spoedeisende Hulp.”

Voordat een definitief besluit wordt genomen, worden eerst de resultaten van een bereikbaarheidsanalyse van het RIVM afgewacht. “De huisartsen nemen de bereikbaarheidsanalyse van het RIVM, waarin ook de invloed op de reistijd van de inwoners van de regio aan de orde komt, mee in hun overwegingen. De veldnorm die door de brancheorganisatie wordt gehanteerd is dat minimaal 90% van de inwoners van het werkgebied van de huisartsenpost binnen 30 minuten per auto de huisartsenpost kan bereiken.”

Het verlenen van zorg blijft wel belangrijk en moet volgens de minister altijd gegarandeerd kunnen worden. “Voorop staat dat mensen de zorg krijgen die zij nodig hebben. Dat betekent in sommige gevallen dat mensen zorg ontvangen op plaatsen die verder van huis liggen, maar die wel van goede kwaliteit is”, aldus de minister.

Lees ook de blog van Henk van Gerven en Ginet Groep-Eijsackers: Nachtsluiting Alphense huisartsenpost niet onvermijdelijk maar ordinaire bezuinigingsoperatie.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de gemeente.

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.

Politiek vandaag 11:01

Raad wil meer Hbo-studenten als stagiair in Alphen

De Alphense gemeenteraad vindt dat er te weinig aandacht is voor het bieden van stageplekken en voor samenwerkingsverbanden tussen bedrijfsleven, inclusief gemeente, en het Hbo. Daarom heeft de raad een motie ingediend om een praktische manier te vinden om dit toch voor elkaar te krijgen.