Alphens EV

Gemeenteraad laat zich niet gijzelen door kleine minderheid

Het verzoek van drie kleine partijen om een extra raadsvergadering te houden, heeft weinig kans van slagen. Onderwerp zouden de neveninkomsten van burgemeester Spies moeten zijn. Er lijkt echter wel een onderzoek op stapel te staan naar de integriteit van gemeenteraadsleden.

Er lijkt geen meerderheid binnen de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn te zijn voor een herhaling van zetten, anders zouden meer fracties een handtekening hebben gezet onder een persverklaring van RGL, SP en Beter Alphen. In de persverklaring vragen de vier raadsleden om een extra raadsvergadering over neveninkomsten. Ten opzichte van de raad van 30 november zijn er echter domweg geen nieuwe feiten. Hierover vergaderden de fractievoorzitters op maandagavond 13 januari. De aanvragers hebben dit overleg geboycot.

Onderzoek
Wat echter wel mogelijk is, is een openbaar debat over of een onderzoek naar de integriteit van de raadsleden die vertrouwelijke stukken lekken en in de media met modder gooien naar andere bestuurders.
Een onderzoek naar de integriteit van de gemeenteraad door een gerenommeerd integriteitsbureau had ook voor het fractievoorzittersoverleg van maandagavond al de steun van een raadsmeerderheid. Overigens kan zonder het houden van een gemeenteraadsvergadering door de fractievoorzitters worden besloten om opdracht te geven voor zo’n onderzoek. Of zij dat ook daadwerkelijk doen, wordt binnenkort bekend.

Gedragscode
In de gedragscode van de gemeente Alphen aan den Rijn staat in punt 5.1 en 5.2 hoe omgegaan dient te worden met meningsuitingen. Hieronder letterlijk beide punten:
5.1 Een bestuurder onthoudt zich van beledigingen, laster, leugens en andere persoonlijk grievende uitspraken in woord en geschrift.
5.2 Een bestuurder tast de persoonlijke integriteit van een andere bestuurder niet aan zonder een gedegen onderbouwing.

Bestuurlijk gezien en op basis van normaal fatsoen is het modder gooien van de afgelopen periode raadsleden onwaardig. Verschillende raadsleden overwogen de afgelopen maand om aangifte te doen wegens het lekken van vertrouwelijke stukken, alsmede wegens laster en/of smaad.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 15:16

Gemeente helpt pop-up horeca aan tijdelijke standplaatsen

Een vergeten groep tijdens de coronacrisis is de tijdelijke horeca. Foodtrucks en oliebollenkramen, bijvoorbeeld. De VVD pleit voor hulp van de gemeente aan deze groep. Wethouder Van As gaat er direct werk van maken.

Sport vandaag 14:29

In beweging blijven met BOOST

Bewegen is belangrijk. Dat weten de beweeg- en lifestylecoaches van BOOST maar al te goed. Zij organiseren op verschillende locaties in de gemeente activiteiten en workshops om jongeren actief en gezond te houden.

De Heerlijkheid van Alfen vandaag 13:22

De Heerlijkheid van Alfen: een onherbergzaam gebied

Groene polders, sloten en koeien: het kenmerkende landschap rond Alphen aan den Rijn en in het Groene Hart. Toch zag het er hier niet altijd zo uit. Het project ‘De Heerlijkheid van Alfen’ maakt de geschiedenis van Alphen aan den Rijn weer zichtbaar en beleefbaar. 

Politiek vandaag 12:30

Gemeente kan niets doen aan huurverhogingen

De Alphense woningcorporaties Woonforte en Habeko kunnen gewoon een reguliere huurverhoging doorvoeren. Daar heeft de gemeente niets over te zeggen, zo meldt wethouder Gerard van As. Een aantal politieke partijen is het hier niet mee eens.

Algemeen vandaag 11:51

Hoe snel wordt het te warm in een auto?

Het is lekker weer in Nederland, en dat zal voorlopig ook nog wel even zo blijven. Maar hoe snel wordt het warm in een auto? Laat je huisdier niet in een oven zitten!

Advertorial Coronavirus in Alphen vandaag 10:52

Voor de zoete trek: de aardbeien drive-in van Kabalt

Heb je zin in iets zoets en vers gemaakt, zoals aardbeien overgoten met Belgische chocolade? Of wafels met verse aardbeien met Nutellasaus of origineel Italiaans schepijs? Dan moet je een bezoek brengen aan Kabalt’s Drive-In!