Alphens EV

Gemeenteraad laat zich niet gijzelen door kleine minderheid

Het verzoek van drie kleine partijen om een extra raadsvergadering te houden, heeft weinig kans van slagen. Onderwerp zouden de neveninkomsten van burgemeester Spies moeten zijn. Er lijkt echter wel een onderzoek op stapel te staan naar de integriteit van gemeenteraadsleden.

Er lijkt geen meerderheid binnen de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn te zijn voor een herhaling van zetten, anders zouden meer fracties een handtekening hebben gezet onder een persverklaring van RGL, SP en Beter Alphen. In de persverklaring vragen de vier raadsleden om een extra raadsvergadering over neveninkomsten. Ten opzichte van de raad van 30 november zijn er echter domweg geen nieuwe feiten. Hierover vergaderden de fractievoorzitters op maandagavond 13 januari. De aanvragers hebben dit overleg geboycot.

Onderzoek
Wat echter wel mogelijk is, is een openbaar debat over of een onderzoek naar de integriteit van de raadsleden die vertrouwelijke stukken lekken en in de media met modder gooien naar andere bestuurders.
Een onderzoek naar de integriteit van de gemeenteraad door een gerenommeerd integriteitsbureau had ook voor het fractievoorzittersoverleg van maandagavond al de steun van een raadsmeerderheid. Overigens kan zonder het houden van een gemeenteraadsvergadering door de fractievoorzitters worden besloten om opdracht te geven voor zo’n onderzoek. Of zij dat ook daadwerkelijk doen, wordt binnenkort bekend.

Gedragscode
In de gedragscode van de gemeente Alphen aan den Rijn staat in punt 5.1 en 5.2 hoe omgegaan dient te worden met meningsuitingen. Hieronder letterlijk beide punten:
5.1 Een bestuurder onthoudt zich van beledigingen, laster, leugens en andere persoonlijk grievende uitspraken in woord en geschrift.
5.2 Een bestuurder tast de persoonlijke integriteit van een andere bestuurder niet aan zonder een gedegen onderbouwing.

Bestuurlijk gezien en op basis van normaal fatsoen is het modder gooien van de afgelopen periode raadsleden onwaardig. Verschillende raadsleden overwogen de afgelopen maand om aangifte te doen wegens het lekken van vertrouwelijke stukken, alsmede wegens laster en/of smaad.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 14:11

Ank de Groot treedt af als voorzitter van Alphia

Ank de Groot heeft besloten niet langer voorzitter te willen zijn van voetbalvereniging Alphia. Dit meldt zij op de website van Alphia op zaterdag 25 januari. De Groot ligt al langer onder vuur bij een groep leden van Alphia.

Calamiteiten gisteren 11:43

41-jarige bestuurder veroorzaakt meerdere gevaarlijke situaties

Op zaterdagavond 25 januari veroorzaakte een 41-jarige man zonder bekende woon- of verblijfplaats meerdere gevaarlijke situaties. Uiteindelijk werd hij door meerdere politieauto’s klemgereden op de N207 bij Alphen aan den Rijn. De politie laat weten dat de man onder andere verantwoordelijk is voor spookrijden.

Advertorial Toneel gisteren 11:19

Theatergezelschap Fada speelt Change in Parkvilla

Fada theater is een professioneel theatergezelschap dat bestaat uit Syrische vluchtelingen. Oorspronkelijk bestond de groep uit acteurs, die elkaar in 2015 in de noodopvang van Alphen aan den Rijn hadden ontmoet. Inmiddels is de samenstelling van de groep veranderd.

Calamiteiten gisteren 01:51

Achtervolging geëindigd op de N207

Op zaterdagavond is er een achtervolging geëindigd op de N207 bij Alphen aan den Rijn. Een voertuig werd door meerdere politie auto’s klem gereden op de Ring-Oost.

Winkels 25 jan. 2020 19:18

Toko Ming Jen viert overname met afscheidsfeest

Toko Ming Jen heeft vanaf zondag 1 maart andere eigenaren. Een nieuw ondernemersstel gaat de Aziatische supermarkt overnemen. Daarom gaf Toko Ming Jen op zaterdagmiddag 25 januari een afscheidsfeest.