Alphens EV

Gebiedsagenda onbekend bij inwoners

De Alphense gemeenteraad heeft donderdag 28 maart de Gebiedsagenda dorpen en wijken vastgesteld. Hierover is eerder uitgebreid gesproken. GroenLinks wil echter een wijziging: "Wij zien graag een actieplan om de Gebiedsagenda beter onder de aandacht van de inwoners te brengen." De gemeenteraad vindt dit voor nu niet nodig.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering heeft GroenLinks een motie ingediend om een wijziging in het raadsvoorstel voor de Gebiedsagenda aan te brengen. Woordvoerder Erik van Zuylen, gesteund door de kleine oppositiepartijen, wil een betere communicatie waarborgen: “Wij denken dat gebiedsagenda's heel onbekend zijn. We willen een beter, actiever en concreter actieplan communicatie. We willen meer uit het project halen.”

Wethouder Gert-Jan Schotanus, gesteund door de coalitiepartijen, wil dat niet toezeggen, omdat er naar zijn mening een goed plan ligt. "We willen meer bijeenkomsten in de gebieden beleggen, dat is een voortzetting van wat we nu doen. De volgende ronde is deze zomer en daarna lijkt het mij verstandig om de raad te informeren. Verder zijn wij de website met alle informatie per gebied aan het uitbouwen." Deze website voor inwoners is uwdorpofwijk.alphenaandenrijn.nl.

Communicatieplan

Ook is de wethouder van plan om voor de bijeenkomsten oproepen in Week in Beeld te plaatsen. Dit is het communicatieplatform van de gemeente met alle officiële zaken voor inwoners. Week in Beeld staat op de gemeentelijke website en wordt in lokale nieuwsbladen gepubliceerd. Daarnaast worden inwoners geïnformeerd via dorpsoverleggen. De wethouder is het eens met de stelling van GroenLinks dat aan verwachtingsmanagement moet worden gedaan: "We zullen naar de inwoners communiceren wat wel en wat niet kan en waarom."

Motie

De motie van GroenLinks wordt niet in stemming gebracht. Er wordt gehoor gegeven aan de oproep van wethouder Schotanus om eerst de volgende ronde bijeenkomsten af te wachten. De motie is echter niet van tafel. Als de communicatie onvoldoende is naar de mening van de indieners, komt deze eind van dit jaar opnieuw op tafel.

Gebiedsagenda

De nieuwe gebiedsagenda is in feite een groot participatietraject waarbij inwoners aangeven wat zij in hun buurt graag anders of beter willen zien, het gaat om hun leefomgeving. De professionals halen deze informatie op en de gemeente voert het een en ander vervolgens uit. Om de gebiedsagenda te maken, zijn in 2023 veel bijeenkomsten gehouden in de zeven dorpen en in de vier wijken van de stad. De gebiedsagenda bestaat uit elf delen en deze zijn in principe de onderleggers voor gebiedsgericht werken, een manier om met input van de buurt de leefomgeving vast te stellen. De donderdag vastgestelde Gebiedsagenda is de eerste ronde in een project dat een aantal jaren loopt.

Meer over de gebiedsagenda’s van de vier wijken in de stad: Alphen Centrum en Park Zegersloot, Alphen Noord, Alphen West Hoorn en Alphen West Kerk en Zanen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Blog Sport gisteren 17:48

ARC moet nacompetitie zien te ontwijken

Ondanks de 1-0 overwinning op Swift staat ARC nog steeds op een plek in de vierde divisie A die aan het eind van de reguliere competitie, over vier weken al, nacompetitie om handhaving noodzakelijk maakt. ARC is dan een zogenaamde herkanser.

Wonen en bouwen gisteren 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek gisteren 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige gisteren 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.