Alphens EV

Gebiedsagenda onbekend bij inwoners

De Alphense gemeenteraad heeft donderdag 28 maart de Gebiedsagenda dorpen en wijken vastgesteld. Hierover is eerder uitgebreid gesproken. GroenLinks wil echter een wijziging: "Wij zien graag een actieplan om de Gebiedsagenda beter onder de aandacht van de inwoners te brengen." De gemeenteraad vindt dit voor nu niet nodig.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering heeft GroenLinks een motie ingediend om een wijziging in het raadsvoorstel voor de Gebiedsagenda aan te brengen. Woordvoerder Erik van Zuylen, gesteund door de kleine oppositiepartijen, wil een betere communicatie waarborgen: “Wij denken dat gebiedsagenda's heel onbekend zijn. We willen een beter, actiever en concreter actieplan communicatie. We willen meer uit het project halen.”

Wethouder Gert-Jan Schotanus, gesteund door de coalitiepartijen, wil dat niet toezeggen, omdat er naar zijn mening een goed plan ligt. "We willen meer bijeenkomsten in de gebieden beleggen, dat is een voortzetting van wat we nu doen. De volgende ronde is deze zomer en daarna lijkt het mij verstandig om de raad te informeren. Verder zijn wij de website met alle informatie per gebied aan het uitbouwen." Deze website voor inwoners is uwdorpofwijk.alphenaandenrijn.nl.

Communicatieplan

Ook is de wethouder van plan om voor de bijeenkomsten oproepen in Week in Beeld te plaatsen. Dit is het communicatieplatform van de gemeente met alle officiële zaken voor inwoners. Week in Beeld staat op de gemeentelijke website en wordt in lokale nieuwsbladen gepubliceerd. Daarnaast worden inwoners geïnformeerd via dorpsoverleggen. De wethouder is het eens met de stelling van GroenLinks dat aan verwachtingsmanagement moet worden gedaan: "We zullen naar de inwoners communiceren wat wel en wat niet kan en waarom."

Motie

De motie van GroenLinks wordt niet in stemming gebracht. Er wordt gehoor gegeven aan de oproep van wethouder Schotanus om eerst de volgende ronde bijeenkomsten af te wachten. De motie is echter niet van tafel. Als de communicatie onvoldoende is naar de mening van de indieners, komt deze eind van dit jaar opnieuw op tafel.

Gebiedsagenda

De nieuwe gebiedsagenda is in feite een groot participatietraject waarbij inwoners aangeven wat zij in hun buurt graag anders of beter willen zien, het gaat om hun leefomgeving. De professionals halen deze informatie op en de gemeente voert het een en ander vervolgens uit. Om de gebiedsagenda te maken, zijn in 2023 veel bijeenkomsten gehouden in de zeven dorpen en in de vier wijken van de stad. De gebiedsagenda bestaat uit elf delen en deze zijn in principe de onderleggers voor gebiedsgericht werken, een manier om met input van de buurt de leefomgeving vast te stellen. De donderdag vastgestelde Gebiedsagenda is de eerste ronde in een project dat een aantal jaren loopt.

Meer over de gebiedsagenda’s van de vier wijken in de stad: Alphen Centrum en Park Zegersloot, Alphen Noord, Alphen West Hoorn en Alphen West Kerk en Zanen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Jubileum vandaag 11:59

Geslaagd jubileumfeest bij Winkelcentrum de Baronie

Op zaterdag 25 mei was het feest in winkelcentrum de Baronie, want ze vierden hun 10-jarig jubileum! Alle bezoekers van het winkelcentrum waren uitgenodigd om dit bijzondere moment samen te vieren. Tussen 11:00 en 16:00 uur was jong en oud welkom om te genieten van een gevarieerd programma vol optredens en leuke activiteiten.

Politie en handhaving vandaag 10:33

Ruzie in speeltuin escaleert: Politie Alphen aan den Rijn grijpt in

Op zaterdag 25 mei omstreeks 16:00 uur ontving de politie Alphen aan den Rijn een melding van een ruzie in de speeltuin aan de kruising van de Hugo de Grootstraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Wat aanvankelijk leek op een alledaagse jeugdruzie, escaleerde snel toen ouders zich ermee gingen bemoeien.

Advertorial Theater vandaag 09:45

Avondvullend programma bij Parkvilla met expositie, filmklassieker en muziek

Parkvilla organiseert op 12 juni een avondvullend programma rondom de indrukwekkende expositie LEF - Let’s Embrace Freedom - van fotograaf Henk Veldhuizen. Met deze tentoonstelling wil Henk laten zien hoe mooi het is als je vrijheid hebt om jezelf te zijn. Op deze avond is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige gisteren 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.