Josh Walet

Gedeputeerde blijft bij standpunt over Gnephoek: “Geen geschikte woningbouwlocatie”

Er ligt een enorme woningbouwopgave in Alphen aan den Rijn en de rest van de provincie. Alphen wil daarom graag woningen bouwen in de Gnephoek. Gedeputeerde Staten blijft deze locatie om verschillende redenen echter zien als ongeschikt voor grootschalige woningbouw.

Al jaren worden bouwinitiatieven in de Gnephoek, waar ruimte is voor duizenden woningen, vanuit verschillende hoeken tegengehouden. In januari viel het college van burgemeester en wethouders omdat de Gnephoek werd aangewezen als ontwikkellocatie voor woningbouw. GroenLinks stapte daardoor uit de Alphense coalitie. Maar de meerderheid van de Alphense gemeenteraad is voorstander van bouwen in de Gnephoek. Ook wethouder Gerard van As is hierin zeer uitgesproken.

De provincie heeft daarentegen duidelijk laten weten geen voorstander te zijn van bouwen in de Gnephoek. Binnenstedelijk bouwen zou volgens de provincie het uitgangspunt moet zijn én blijven. Dat dit standpunt de afgelopen periode niet is gewijzigd nu in de Tweede Kamer een motie is aangenomen over woningbouw in de Gnephoek, blijkt uit een brief van gedeputeerde Anne Koning (ruimtelijke ordening, PvdA). De brief gaat in op een beoordeling van de Gnephoek als woningbouwlocatie.

Geen geschikte locatie

In de brief gaat Koning in op redenen waarom de Gnephoek niet geschikt zou zijn als locatie voor grootschalige woningbouw. Zo lijkt twee derde deel van de bodem van de Gnephoek minder tot niet geschikt, mobiliteit en vervoer goed regelen kost veel geld, de woningen kunnen niet op korte termijn gerealiseerd worden, de financiële haalbaarheid van het plan is niet aangetoond, en op deze locatie woningen realiseren is op meerdere punten in strijd met het provinciaal Omgevingsbeleid.

Daarom concludeert Koning: “Er is ons inziens op dit moment geen reden om aan te nemen dat grootschalige, betaalbare, goed bereikbare, klimaatadaptieve woningbouw met natuurontwikkeling in de Gnephoek financieel haalbaar en praktisch uitvoerbaar is.” In plaats daarvan zouden alle betrokken partijen volgens Gedeputeerde Staten alle beschikbare tijd, geld en energie in moeten zetten om er samen voor te zorgen dat tot en met 2030 de bestaande, kansrijke plannen zo snel mogelijk gerealiseerd worden.

De motie van de Tweede Kamer roept op om zo spoedig mogelijk woningen te bouwen in de Gnephoek. Daar is Gedeputeerde Staten het dus niet mee eens. “Wij zijn van mening dat het niet mogelijk is om op korte termijn woningen te bouwen in de Gnephoek en dat de Gnephoek dus geen bijdrage kan leveren aan het oplossen van het grote woningtekort dat er op dit moment is.” En wat als Alphen met een volledig uitgewerkt plan komt? “Wij verwachten ook niet dat onze inhoudelijke mening zal veranderen op basis van een uitgewerkt plan van de gemeente Alphen aan den Rijn.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:59

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 12 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van boerenprotesten bij de PI Alphen en gedumpte containers met drugsafval tot aan een beschermde waterspitsmuis die Van der Valk in de weg zit. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Theater vandaag 15:33

Peter Pannekoek en Simone Kleinsma vervroegd in de verkoop

De voorbereidingen voor het nieuwe theaterseizoen dat in september van start gaat, zijn in volle gang. Hoewel het programma pas in mei bekend wordt gemaakt, kondigt Theater Castellum alvast twee grote namen aan: Peter Pannekoek komt in 2024 terug met ‘DNA’ en Simone Kleinsma is te zien in de gloednieuwe musical comedy ‘De Hospita’. Beide voorstellingen gaan vervroegd in de verkoop.

Oud Alphen vandaag 14:02

Oud Alphen: de vernieuwde Hofbrug was een ‘groote verbetering’

Wist jij dat je vroeger over de Hofbrug moest om naar het Hof van Alfen te gaan? Deze brug lag tussen de huidige Julianastraat en Prins Hendrikstraat. In de jaren ’30 werd de Hofbrug verbreed om het ook toegankelijk te maken voor auto’s.