Josh Walet

Het nieuws van week 30 samengevat in het Alphens.nl weekoverzicht

Wat speelde er afgelopen week in Alphen? Van megajacht Gallant Lady en een elektrische auto voor de handhaving tot aan de Neder-Germaanse Limes als werelderfgoed en de aangekondigde heropening van Proto. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Voortaan rijden de handhavers van Gemeente Alphen aan den Rijn elektrisch. Burgemeester Liesbeth Spies overhandigde dinsdagochtend de sleutel van de eerste elektrische auto aan handhavers Diana en Henk-Jan.

Het was de bedoeling dat veelgebruikers per 1 augustus zouden gaan betalen voor een bezoek aan het Ecopark in Alphen. Dat loopt echter anders. Door ‘enkele technische tegenvallers’ is het betaalsysteem niet op tijd klaar.

Donderdagochtend was het weer zover. Er voer weer een megajacht door de Alphense wateren. Dit keer was het de beurt aan de Gallant Lady. En dat was nog best een uitdaging gezien de weersomstandigheden.

Het probleem dat mensen die hersteld zijn van corona en één vaccinatie hebben gehad geen bewijs aan kunnen maken in de CoronaCheck-app, duurt al weken. Er zijn dan ook nog steeds mensen die hierdoor tegen problemen aanlopen. Zo ook de Alphense Brigitte, die hierdoor zelfs haar vakantie heeft moeten annuleren.

Horeca

Het moment dat tapasrestaurant Proto de deuren weer kan openen komt steeds dichterbij. De planning is nu dat Nikos en Alexandros half augustus weer gasten kunnen ontvangen in hun geliefde Proto. En daar hebben ze onwijs naar uitgekeken. 

Alphen is een hotspot rijker. Deze week heeft broodjeszaak Buns of Glory de deuren geopend aan de Hooftstraat 80 in Alphen. Jonge ondernemers Friso en Donna kunnen niet wachten om Alphenaren kennis te laten maken met hun bijzondere en unieke broodjes. “Een grote droom die werkelijkheid wordt!”

Nieuws van de hulpdiensten

Vorige week zaterdag werd het rijbewijs van een 51-jarige vrouw in beslag genomen door de politie nadat zij flink onder invloed op de weg reed. Een andere bestuurder was vrijdag slechts één slok verwijderd van inname van het rijbewijs. 

In de nacht van vorige week zaterdag op zondag controleerden agenten een 31-jarige bestuurder op de N207 omdat hij te hard reed. De bestuurder bleek een ongeldig verklaard rijbewijs te hebben en daarbij ook nog onder invloed van drugs te zijn.

Dinsdagochtend is er een auto in de Oude Rijn beland. Dit gebeurde langs de Steekterweg in Alphen. Het was een gevalletje 'handrem vergeten'.

Vorige week zaterdag meldde de politie al dat een 14-jarige jongen uit Rotterdam was aangehouden voor de beroving op een 61-jarige man uit Alphen. De politie meldt nu dat de tweede verdachte ook is aangehouden, eveneens een 14-jarige jongen.

Er heeft vrijdagmiddag een ongeval plaatsgevonden op de N11. De weg was afgesloten tussen Hazerswoude en Zoeterwoude in de richting van Leiden. En dat zorgde voor flink wat file.

Werelderfgoed

Nederland heeft er een icoon van wereldformaat bij. Het Werelderfgoedcomité van UNESCO heeft de status van Werelderfgoed toegekend aan de Neder-Germaanse Limes. Dit betekent een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde voor dit deel van de Limes. 

De Limes, de grens rond het Romeinse Rijk, loopt dwars door de gemeente. Daarmee is Alphen aan den Rijn een van de hoofdrolspelers in het dossier Nedergermaanse Limes, de grens die door Unesco dinsdag 27 juli op de Werelderfgoedlijst is geplaatst. Maar: hoe ziet die grens er aan het begin van onze jaartelling uit?

In het bijzijn van enkele partners heeft wethouder Kees van Velzen woensdagochtend de vlag gehesen bij het Raoul Wallenbergplein in Alphen. Dit ter gelegenheid van de benoeming van de Neder-Germaanse Limes tot UNESCO-werelderfgoed. “Ik ben erg trots.”

Wonen en bouwen

Gemeente, woningcorporaties en marktpartijen constateren dat de complexiteit op de woningmarkt vraagt om een gezamenlijke inspanning. Daarom is het Marktplatform Alphen aan den Rijn (MAR) in het leven geroepen. Eén van de actiepunten is om elk jaar 600 woningen te realiseren.

De gemeente wil het liefst dit jaar nog starten met de bouw van twaalf sociale huurwoningen op de groenstrook aan de Korenbloemweg in Alphen. Bewoners zien dit echter totaal niet zitten. Zij maken zich zorgen over de fundering van hun woningen en hebben bezwaar tegen het verlies van groen. Daarnaast voelen ze zich ook totaal niet gehoord door de gemeente. “Ik slaap er ’s nachts slecht van.”

Bij bewoners uit de omgeving van de Euromarkt en Noorderkeerkring heerst ontevredenheid over de bouwplannen van Woonforte voor het perceel aan de Noorderkeerkring 20-22. Daarom hebben zij nu een alternatief integraal ontwerp laten maken voor deze plek, inclusief de Euromarkt.

Lois is een spontane jongedame van bijna 20 jaar. Nu woont ze nog met haar ouders, drie zusjes en twee broers in Alphen, maar dat gaat binnenkort veranderen. Ze gaat namelijk het huis uit om te gaan wonen bij De Ampère

Ander nieuws

In de Engelstalige dichtbundel Eclipse toont de Alphense Diniz Janssen (20) de diepste, donkerste delen van haar ziel. Dat de dichtbundel nu ook verkocht wordt via grote webwinkels als Bol.com en Amazon had ze nooit durven dromen.

Op het bedrijventerrein Molenwetering in Alphen gaat PostNL circa 5.500m2 aan bedrijfsruimte huren. De locatie in Alphen gaat dienen als extra distributieruimte.

De sloopperiode is al even achter de rug. Sinds vorige maand wordt er dan ook volop gebouwd om de Albert Heijn in winkelcentrum De Aarhof uit te breiden. Nu is bekendgemaakt wanneer de vestiging gesloten is in verband met de verbouwing.

Stichting Ambulance Wens heeft ervoor gezorgd dat de laatste wens van een terminale patiënt uit Alphen aan den Rijn in vervulling kon gaan: een helikoptervlucht maken.

Ga jij binnenkort op vakantie? En ben je van plan om weg te gaan met een aanhangwagen, caravan, camper of trailer? Hier lees je wat de regels zijn rondom het parkeren van deze voertuigen.

De Olympische Spelen zitten erop voor de 3x3-basketballers. In de kwartfinale is het Nederlandse team, waar Alphenaar Arvin Slagter (35) onderdeel van uitmaakt, uitgeschakeld door de basketballers uit Rusland.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 15:08

Onthaasten met klei bij Parkvilla

Met klei kun je alle kanten op. Je creëert iets in een ruimtelijke vorm en met een beetje techniek ben je vrij om van alles te maken. Van fijn sieraad tot een meubel. “Tijdens de cursus keramiek hebben wij ook wel eens krukje gemaakt van klei en dat was echt zo stevig dat je erop kon zitten”, vertelt Parkvilla docente Beatrijs van Rheeden.

Werken gisteren 13:37

Het nieuwe vacature aanbod van week 37

Op zoek naar leuke baan? Of zoek je een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen. Wij hebben onze eigen vacaturepagina. Daar vind je diverse soorten vacatures in verschillende branches. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Metaalwerk

In het Alphense castellum Albaniana zijn veel metalen voorwerpen gevonden. Onder meer in de fabrica, de extreem grote werkplaats. Daar werd zeker metaal bewerkt, want er zijn haarden en bewerkingsafval aangetroffen. Maar ook op het castellumterrein en in de oeverzone zijn metalen onderdelen gevonden.

Advertorial Sport gisteren 09:22

OldStars waterpolo van start in Alphen aan den Rijn

Op donderdag 23 september kunnen ouderen uit Alphen aan den Rijn en omstreken gratis kennismaken met OldStars waterpolo bij het Zwembad en Buurthuis Aquarijn. De clinic staat onder leiding van Robin van Galen; voormalig bondscoach van het Nederlands Waterpolo mannenteam.