Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 48 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van indrukwekkende talenten tijdens Scala On Stage en een helm aanschaffen voor je snorfiets tot aan de Alphense Bruggenrun. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Na meer dan 40 jaar werkzaam te zijn geweest in de horeca gaat Fritz met pensioen. Fritz is ondenkbaar uit het beeld van ‘s Molenaarsbrug de afgelopen vijf jaar. Hij begon zijn horecacarrière in Oostenrijk, om vervolgens verliefd en wel in Nederland aan de slag te gaan. 

Ook in Alphen aan den Rijn zal er een inzamelactie gestart worden. Dit nadat de Groningse Kledingbank een oproep deed om winterjassen voor kinderen te brengen. Deze oproep werd gedaan in het tv-programma ‘Even tot hier’.   

Zo houdt het GGD Hollands Midden de coronatest- en priklocatie in Alphen aan den Rijn open. Dit ondanks dat de verwachtte najaarsgolf Corona uitbleef.  

Op donderdag 24 november maakte de leerlingen van het Scala College indruk tijdens ‘Scala On Stage’. De leerlingen lieten hun talenten zien in een zo goed als uitverkochte zaal in het Castellum. De bezoekers kregen een show voorgeschoteld met zang, dans, muziek en cabaret van hoog niveau.

En werd er deze week aangekondigd dat donderdag 8 december de 11e editie van de Alphense Bruggenrun plaats vindt. Deze unieke hardlooptocht voert dwars door het oude centrum van Alphen met twee afstanden en kent de hoogste brugdichtheid van Nederland: 10 km (33 bruggen) en 5 km (19 bruggen).

Berichten van de handhavers

Vorige week vrijdag heeft de politie een man proberen te helpen nadat hij onder invloed van drank niet meer uit zijn woorden kwam en zwalkend over straat rondliep. De man vond echter dat hij geen hulp nodig had en schold de politie uit nadat hij zijn legitimatie had gepakt. 

Vorig weekend trof de politie meerdere keren bestuurders aan die reden onder invloed van alcohol. Zo had er op de Gouwelande bij de McDonald’s een aanrijding plaatsgevonden. Toen de politie ter plaatse twee personen liet blazen bleek één van de personen te veel te hebben gedronken. Ook heeft de politie op zaterdag 26 november een controle gedaan op de A. van Leeuwenhoekweg in Alphen aan den Rijn. Tijdens de controle werden er drie bestuurders aangehouden voor het rijden onder invloed van alcohol. 

Vorige week zaterdag gedroeg een man, die al een tijdje niet meer welkom was thuis, zich ‘hinderlijk’ rond de Stortemelk. De politie kwam daarvoor ter plaatse.  De politie heeft de man daar weggestuurd, waarna hij richting de Hooftstraat liep om daar te blowen. Ook hier heeft de politie hem weggestuurd.  

De politie adviseert je fietslicht in orde te maken. Dit omdat het door de wintertijd weer sneller donker wordt.  “Doe het voor uw eigen veiligheid en zodat anderen u goed en op tijd zien”, aldus de politie.

Alphense wijkagent Ton Tijsen roept je op om nog snel een helm aan te schaffen voor je snorfiets. Vanaf januari 2023 komt er een helmplicht.  Zo wordt het dragen van een goedgekeurde brom/motorfietshelm verplicht.

Het komt steeds vaker voor dat jongeren wapens bij zich dragen. Vooral messen lijken populair te zijn onder de jeugd. Om hier meer controle over te krijgen zal de gemeente een messenverbod instellen.

Politiek

De Alphense gemeenteraad zal binnenkort het bestemmingsplan voor Kop West, in het Rijnhavengebied aan de Hoorn, vaststellen. Kop West is een bouwplan voor 330 woningen en 15.000 m2 bestemd voor kleine bedrijven en grote detailhandel.

Gemeente Alphen aan den Rijn is op zoek naar mogelijkheden om meer woningen te bouwen op dezelfde plek. Hiervoor is een Intensiveringsvisie gemaakt, waarin de mogelijkheden worden aangegeven. In Alphen-Stad blijken er een paar te zijn, voor de dorpen geldt dit niet of nauwelijks.

Dieren 

Zo vond zaterdag 26 november de gratis Chip-Je-Kat-Dag plaats bij Dierenkliniek Rijnoever. Samen met de dierenambulance en gemeente Alphen aan den Rijn organiseerden zij deze dag. De dierenambulance laat weten dat het een geslaagde dag was.

Op donderdag 1 december heeft Vogelpark Avifauna negen nieuwe gevlekte boomeenden mogen verwelkomen. De boomeenden waren op donderdagochtend zover om hun vleugels te spreiden. Ze zijn in de tropenhal van Avifauna uit het ei gekropen. 

Overig nieuws

Op 1 december werd door de gemeente Alphen aan den Rijn ‘De dag van de Jeugdhulp’ georganiseerd. De dag van de Jeugdhulp is voor partners, inwoners en aanbieders van jeugdhulp. De gemeente vindt het belangrijk de jeugdhulp goed te organiseren. Daarom nodigden zij partners, inwoners en aanbieders van jeugdhulp uit om mee te praten.

Afgelopen week ontvingen meerdere Alphenaren post met een beetje vertraging. De poststukken waren namelijk verzonden in 2018, maar tot deze week nog niet afgeleverd. Het overkwam meerdere Alphenaren de afgelopen dagen. PostNL heeft wel een verklaring. De post uit 2018 die deze week pas werd bezorgd, is onlangs door de politie gevonden tijdens een ontruiming van een huis in Alphen aan den Rijn.

Alphenaren zijn het niet eens met het idee voor het voormalige Oude Raadhuis. Het Scala College heeft interesse om het pand te gebruiken voor de bovenbouw van het VWO, maar als het aan Alphenaren ligt gaat dit idee niet door. 

De vijver bij Bezoekerscentrum De Veenweiden werd volledig gerenoveerd. “De vijver is veel groter gemaakt en voorzien van nieuwe beplanting. Om het water op peil te houden is een pomp geïnstalleerd die werkt op elektriciteit opgewekt door zonnepanelen. Bovendien kan aan jongeren weer veel beter worden uitgelegd wat er zoal leeft in sloot en plas.”

Dit jaar organiseert Kinderboerderij Zegersloot de eerste editie van ‘Kerstmarkt op de Kinderboerderij’. De kerstmarkt wordt georganiseerd door een team van vrijwilligers. Je kunt tijdens de kerstmarkt verschillende activiteiten doen. Ook zoekt de kinderboerderij nog lokale ondernemers. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 15:37

Schitterend en duurzaam, dat moet de flat Lange Diamant worden!

Op woensdagmiddag 24 april kregen huurders van de flat Lange Diamant de kans om de plannen voor de nieuwe uitstraling van hun flat te bekijken. Woonforte zal in 2025 beginnen met een grootschalige renovatie van de lange flat aan de Diamantstraat, waarbij 166 appartementen verduurzaamd worden tot aan de Standaard. Daarnaast zal de flat een ingrijpende facelift ondergaan om klaar te zijn voor een duurzame toekomst.

Muziek vandaag 14:20

Meester Wim (79) gaat met pensioen na bijna zestig jaar gitaarles

Na bijna zestig jaar lang zijn passie voor muziek te hebben gedeeld met generaties leerlingen, neemt meester Wim, ook bekend als Wim Dekker, afscheid van het klaslokaal. En gaat hij op bijna tachtigjarige leeftijd welverdiend met pensioen. Voor velen van zijn voormalige leerlingen, met name die van basisschool de Sweelinck, is meester Wim een herkenbaar en geliefd gezicht, met zijn toewijding aan muzikale educatie.

Overige vandaag 13:47

Lintjesregen: zeventien Koninklijke onderscheidingen in Alphen aan den Rijn

Vandaag werden tijdens de jaarlijkse Lintjesregen in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn zeventien Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Burgemeester Liesbeth Spies heeft verschillende inwoners van Alphen aan den Rijn persoonlijk onderscheiden. De gebeurtenis was live te volgen via de website van de Gemeente.

Politiek vandaag 12:32

Gemeenteraadsvergadering donderdag 25 april

De Alphense gemeenteraad vergadert een keer in de maand. De meeste onderwerpen staan als hamerstuk op de agenda en worden niet besproken, omdat dit eerder tijdens een raadscommissievergadering is gebeurd en de politieke partijen het in grote meerderheid eens zijn. Hieronder een lijst met op donderdag 25 april genomen besluiten.

Overige vandaag 11:59

Nieuwe supermarkt geopend in Driehoorne: Food Lovers Lekker Makkelijk

Donderdag 25 april heeft Mark Vriezema samen met zijn gezin en medewerkers het stokje overgenomen van Anton van Rijn en zet daarmee dit mooie initiatief voort. Voor de bewoners van Driehoorne een fantastische winkel aan huis met zelfs de mogelijkheid om boodschappen te laten bezorgen.